niedziela, 31 stycznia 2021

Pączucie na serku, bez jajek

Dzisiejszy przepis powstał pod wpływem potrzeby chwili. A to za sprawą prozaicznego problemu, jakim okazał się brak jajek. Na szczęście o tej porze roku mam jeszcze dynie, a że z pieczenia jednej z nich trochę mi jej zostało, postanowiłam wykorzystać właśnie tę resztkę. Pączusie mają w związku z tym inny smak i teksturę od pączusiów, które piekłam w ubiegłym roku (przepis tutaj).




Składniki (na 18 pączusiów):
120 g musu z dyni
200 g serka homogenizowanego waniliowego
łyżka spirytusu
szczypta soli
150 g mąki uniwersalnej
łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder

  1. W gęsiarce, garnku żeliwnym lub głębokiej patelni rozgrzać olej (ok. 800 ml).
  2. Mus z dyni wymieszać z serkiem i spirytusem.
  3. Do mokrych składników dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  4. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i wkładać delikatnie do oleju.
  6. Smażyć z obu stron po 2 razy, by bardzo wilgotny środek się upiekł.
  7. Pączusie wykładać na ręcznik papierowy, a potem na paterę.
  8. Pączusie oprószyć cukrem pudrem.




-----
Podobne:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.