sobota, 9 stycznia 2021

Gofry ziemniaczane

Na taki sposób przygotowania placków ziemniaczanych natknęłam się na jednej z grup kulinarnych na facobook.com. Zgadzam się z autorką tamtego wpisu, że usmażenie gofrów zamiast placków na patelni zwalnia nas z mycia zapryskanej tłuszczem kuchenki. Dodam jeszcze od siebie, że różne tekstylia w mieszkaniu w przypadku smażenia gofrów nie przechodzą tym charakterystycznym zapachem ze smażenia placków. Jest jednak coś za coś - gofry są bardziej suche od klasycznych placków ziemniaczanych i trzeba za każdym razem smarować olejem gofrownicę, by miały lepszy smak.




Składniki:
6 dużych ziemniaków
cebula
jajko
2 czubate łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z zadziorami.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy ziemniaczanej.
  3. Do masy dodać jajko i mąkę pszenną. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Masę wykładać partiami na gofrownicę wcześniej obficie przetartej olejem. Smażyć do zrumienienia.


-----
Podobne:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.