Na taki sposób przygotowania placków ziemniaczanych natknęłam się na jednej z grup kulinarnych na facobook.com. Zgadzam się z autorką tamtego wpisu, że usmażenie gofrów zamiast placków na patelni zwalnia nas z mycia zapryskanej tłuszczem kuchenki. Dodam jeszcze od siebie, że różne tekstylia w mieszkaniu w przypadku smażenia gofrów nie przechodzą tym charakterystycznym zapachem ze smażenia placków. Jest jednak coś za coś - gofry są bardziej suche od klasycznych placków ziemniaczanych i trzeba za każdym razem smarować olejem gofrownicę, by miały lepszy smak.
6 dużych ziemniaków
cebula
jajko
2 czubate łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z zadziorami.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy ziemniaczanej.
- Do masy dodać jajko i mąkę pszenną. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Masę wykładać partiami na gofrownicę wcześniej obficie przetartej olejem. Smażyć do zrumienienia.
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.