wtorek, 9 czerwca 2015

Domowy sposób na koperek na zimę

Łatwy przepis na zachowanie smaku i aromatu świeżego kopru. Teraz jest idealny czas na przygotowanie zapasu koperku do późnojesiennych i zimowych potraw. Suszony koperek nie dorasta temu do pięt :)



Składniki:
koper bez zawiązanych kwiatów


Koper porządnie opłukać. Najlepiej najpierw zanurzyć go w misce z wodą i zostawić na ok. 15 minut, by piach opadł na dno. Potem jeszcze na wszelki wypadek spłukać bieżącą wodą.
Jeśli na koprze widzimy pojedyncze mszyce (jeśli jest ich więcej, odradzam przygotowanie zapasu), najpierw trzymamy koper w wodzie z octem przez ok. 15-20 minut. Potem płuczemy w kilku wodach.

Po wypłukaniu rozkładamy koper na ściereczce lub ręczniku papierowym, aby całkowicie wysechł. Musi być suchy, bo w przeciwnym wypadku się popsuje po kilku wyjęciach z zamrażarki.
Kroimy koper według uznania i wkładamy do suchego słoiczka. Zakręcamy i wkładamy do zamrażarki.
Wyjmujemy, gdy np. najdzie nas ochota na zapach i smak świeżego koperku :)


Domowy Wyrób

4 komentarze:

  1. Lubię koperek. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się przyda :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. bardzo lubie koperek do rosolu dziekuje za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...