poniedziałek, 29 czerwca 2015

Mango lassi

Skoro już jestem w rytmie potraw indyjskich, nie może zabraknąć napoju mango lassi, który w Indiach można kupić na ulicy tak, jak we wczesnych latach osiemdziesiątych kupowało się na polskich ulicach kolorową wodę sodową z saturatorów. Hindusi piją lassi z solą (np. jedna ze scen "Monsunowego wesela") dla orzeźwienia i uzupełnienia soli w organizmie. Europejskim podniebieniom bardziej pasuje lekko słodka wersja z dodatkiem np. zielonego kardamonu.




Składniki (na dwie porcje):



duży jogurt naturalny niezbyt gęsty (400 g)
dojrzałe (!) miękkie mango

wariant 1.
pół łyżeczki soli

wariant 2.
3 płaskie łyżeczki nasion chia
1/4 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
łyżeczka miodu łagodnego w smaku (np. lipowy lub rzepakowy)


  1. Mango umyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę (nie trzeba się za bardzo starać) i wrzucić do blendera. Zmiksować na pulpę.
  2. Dolać jogurt. Ponownie zmiksować.
  3. Lassi rozlać do dwóch naczyń.
  4. Do jednej wsypać sól i wymieszać.
  5. Do drugiej dodać chia (szałwia hiszpańska), miód i kardamon. Wymieszać.


Letnie oczyszczenie
Namaste - zakochaj się w Indiach 2015Uczta pod gołym niebemKulinarnie z literatury i filmu


 




------------
Podobne:
Koktajl owocowy dwuwarstwowy
Koktajl (banan, kiwi, chia)
Kompot z truskawek i rabarbaru







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.