sobota, 13 czerwca 2015

Naturalny tradycyjny dżem truskawkowy dwuskładnikowy

To jeden z moich ulubionych dżemów. Dlatego dbam, by było w nim to, co najlepsze, bez niepotrzebnej chemii i polskie (!). Jedynymi składnikami są bardzo dojrzałe truskawki i cukier. Truskawki z zaufanego źródła, by nie miały w sobie niepotrzebnej chemii. Przygotowanie jest bardzo łatwe, ale też rozłożone w czasie. Dlatego może go wykonać każdy zapracowany Polak :) Dżem gotujemy równolegle np. z gotowaniem dań ciepłych. Wtedy jego przygotowywanie nie będzie nam zabierało cennego czasu.




Składniki:


1,5 kg wyszypułkowanych bardzo dojrzałych (ale nie zepsutych) truskawek
ok. 200 ml polskiego cukru

składnik dodatkowy i niezwykle ważny: cierpliwość

Pierwszego dnia:
Opłukane truskawki wrzucić do garnka z podwójnym dnem. Przykryć pokrywką i gotować aż puszczą sok. Trzeba od czasu do czasu zamieszać, by truskawki na dnie nie przywarły do garnka pod wpływem ciężaru reszty truskawek.
Gdy truskawki puszczą sok i się zagotują, zmniejszyć ogień, zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyłączyć ogień pod garnkiem.
Przykryć truskawki dopiero gdy ostygną.

Drugiego dnia:
Zagotować truskawki pod przykryciem, a potem gotować jeszcze około kwadransa. Mieszać od czasu do czasu.

Trzeciego dnia:
Zagotować truskawki pod przykryciem. Dodać cukier. Trzymać na małym ogniu ok. 15 minut od momentu zagotowania.
Teraz trzeba pilnować dżem, by się nie przypalił. Dlatego trzeba systematycznie mieszać. Najlepsza do tego jest łyżka angielska - połączenie zwykłej drewnianej łyżki z drewnianą łopatką (widać ją na drugim zdjęciu).
UWAGA! Jeśli chcemy spróbować dżemu, musimy go nakładać łyżką, którą mieszamy na łyżeczkę, którą będziemy jeść. Nie wolno dopuścić do połączenia naszej śliny z przygotowywanym dżemem! Pamiętajmy o enzymach w naszej ślinie i ich roli w rozkładzie węglowodanów.

Przygotować słoiki (u mnie 4; mieści się w nich ok. 250 ml dżemu) i nakrętki - dobrze umyć, sparzyć i odstawić do całkowitego wysuszenia. Nie wycierać.


Czwartego dnia:
Dżem powinien mieć już gęstą konsystencję. Zagotować go, by był bardzo gorący. Systematycznie mieszać.
Gorący dżem wkładać do słoików np. łyżką wazową. Od razu zakręcać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Jeśli używamy nakrętek "klikających", po ok. 10-15 minutach powinniśmy słyszeć klikanie.

Tak przygotowany dżem możemy przechowywać w piwnicy, komórkach lokatorskich, a nawet dolnych szafkach kuchennych.


Milion Smaków Truskawek - druga edycja


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...