poniedziałek, 8 czerwca 2015

Zdrowy nowalijkowy obiad w 15 minut

Późny powrót z pracy i weekend poza mieszkaniem generują nowe pomysły na szybkie obiady. Zapas nowalijek spory, więc to one poszły na pierwszy ogień. A do niej dołączył kuskus, który przygotowuje się błyskawicznie i jest miłą alternatywą dla zapracowanych.


Składniki:
50 ml kuskusu
100 ml wrzątku

garść młodych buraczków
5 zielonych szparagów
ćwiartka papryki (u mnie żółta)
gałązka koperku
2 szczypiorki z dymki
ok. 50 g gorgonzoli
łyżka masła
łyżka oleju
pieprz

  1. Kuskus wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem,wymieszać i zostawić pod przykryciem na czas przygotowania nowalijek.
  2. Na patelni rozgrzać masło z olejem.
  3. Dolne części szparagów pokroić na kawałki, główki zostawić w całości. Wrzucić na patelnię.
  4. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do szparagów. Zamieszać.
  5. Buraczki dobrze wypłukać, odkroić wystające korzonki. Pokroić na 5 części (bulwy, 2 x łodyżki, 2 x liście). Przełożyć na patelnię. Wymieszać.
  6. Dolać ok. 50 ml ciepłej wody. Wymieszać.
  7. Gorgonzolę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię. 
  8. Posypać potrawę zmielonym pieprzem. Wymieszać.
  9. Całość dusić aż zmiękną ogonki liściowe buraczków i roztopi się ser.
  10. W tym czasie pokroić wypłukany szczypiorek i koperek.
  11. Na talerz przełożyć kuskus i ułożyć na nim podduszone nowalijki. Polać sosem i posypać szczypiorkiem i koperkiem.

Danie pachnące ziołami - wiosna 2015Zainspiruj się kaszą! III edycjaSzparagowe<3Love


 -----------------
Podobne:


Pęczakotto z mięsem i kurkami
Sorgo z wątróbką, jabłkiem i szparagami
Makaron w sosie carbonara


4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...