poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Chleb mieszany na zakwasie i miodzie z oliwkami w sierpniowej piekarni

W sierpniowej piekarni Amber wypiekaliśmy chleb według... mojego przepisu! Aniu, dziękuję, że zdałaś się na mnie - to duże wyróżnienie, ale i wielka odpowiedzialność. Mam nadzieję, że smakował wypiekającym oraz ich rodzinom i znajomym. Oryginalny przepis znajduje się tutaj (klik). Zmieniłam go, by nie mieć przesytu. Muszę przyznać, że zamiana oliwek czarnych na zielone sprawiła, że chleb ma bardziej wyrazisty smak.




Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) :


240 g aktywnego zakwasu (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas)
30 g siemienia lnianego (w oryginale 50 g siemienia, bez babki)
10 g babki płesznik
100 g razowej mąki żytniej
100 g razowej mąki orkiszowej
150 g razowej mąki pszennej
100 g mąki pszennej
łyżeczka (8 g) soli
łyżka płynnego miodu (przy zielonych oliwkach można ciut więcej)
330 g + 20 g wody
15 zielonych oliwek (dałam mniej niż czarnych zachowawczo, ale spokojnie można dodać więcej)


  1. Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane i babkę płesznik w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia.
  2. W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas.
  3. Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię z babką. Wymieszać, starając się rozdzielić zlepione ziarna.
  4. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut) - składniki powinny się ze sobą wymieszać, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką.
  5. Przykryć ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc). Ciasto zagniatałam rano, a wypiekałam wieczorem.
  6. Rano ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte. Odłożyć ok. 220 g masy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechować w lodówce.
  7. Do reszty ciasta dodać oliwki pokrojone każda na 3 krążki. Wmieszać oliwki w ciasto drewnianą łyżką.
  8. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na ok. dwie godziny. Wierzch ciasta można posypać mąką bezglutenową i przykryć wilgotną ściereczką lub ciasto w keksówce włożyć do plastikowej torby i szczelnie zawinąć.
  10. Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika. Ustawić termostat na 180 stopni i piec (program góra-dół) 1,5 godziny.
  11. Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu chleb powinien oddawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go od spodu.







Chleb wspólnie wypiekali autorzy blogów:

Akacjowy blog
am. art kolor i smak
Apetyt na smaka
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Kulinarne przygody Gatity
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Polska zupa
Przepisy na domowy ser i chleb
Smakowity chleb
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow life


Dzień polskiej żywności 2016Uczta pod gołym niebem 2016




20 komentarzy:

  1. Pięknie Ci się upiekł!
    Ale jakżeby inaczej mogło być?
    Dziękuję za przepis i Twoje z nami pieczenie.
    A chlebek był przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny! Dziękuję za przepis, chleb jest przepyszny! I dziękuję za wspólne pieczenie, do następnego spotkania:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Do następnej piekarni!

      Usuń
  3. Dziękuje za tak pyszny przepis na chlebuś :-) twój bochen jest cudny :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakował :)
      Dziękuję i do następnej piekarni!

      Usuń
  4. Pięknie wypieczony chlebek a przepis warty wielokrotnego powtarzania. Bardzo dziękuję za kolejne chlebowe odkrycie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i wspólne wypiekanie :) Do następnej piekarni!

      Usuń
  5. Bardzo ładnie Ci się upiekł. Dobry wybór do sierpniowej piekarni. Właśnie zajadam go z pastą makrelową.
    Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje :)
      Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Dziękuję za pomysł i przepis. Chleb wyszedł wspaniały i będę go powtarzać. Pozdrawiam serdecznie i do następnego wspólnego pieczenia :) M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadł Ci do gustu :)
      Do następnej piekarni!

      Usuń
  7. Pięknie Ci się upiekł ! Dzięki za przepis.
    Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-).

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo udany przepis. Dziękuję, że się nim podzieliłaś :) Ja kiedyś piekłam z zielonymi oliwkami biały chleb. Też dobry dodatek, bardziej wyrazisty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że chleb przypadł do gustu :)
      Do chleba wypiekanego w miniony weekend (wspólne wypiekanie) dodałam zielone. Tak jak napisałam wyżej - smak bardziej wyrazisty i mnie osobiście bardziej smakował właśnie z nimi.

      Usuń
  9. Kolejny cudny bochen Badylarko :-) A zmiana oliwek na zielone faktycznie zaostrzyła jego smak, ja tez taką zmiane zrobiłam.
    Dziękuje i do nastepnego.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczny przepis, prosty i pyszny. Dziękuję za niego i za wspólne pieczenie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.