niedziela, 19 kwietnia 2020

Kotlety jajeczne z brokułem

Jeśli po Świętach nie macie jeszcze dość jajek, to polecam wykonanie kotletów jajecznych z dodatkiem brokuła. To świetne bezmięsne i bezglutenowe rozwiązanie na szybki, pełnowartościowy i smaczny obiad.




Składniki (na 10 placków):

5 jajek ugotowanych na twardo
mały brokuł (ok. 250 g)
duże jajko
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
pół łyżeczki mielonej kozieradki
sól
pieprz
olej do smażenia

  1. Brokuła podzielić na różyczki.
  2. Głąba ewentualnie obrać i pokroić na drobne kawałki.
  3. Brokuła w kawałkach wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości. Odcedzić, odstawić do ostudzenia.
  4. Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę.
  5. Jajka na twardo, kozieradkę i czosnek niedźwiedzi dodać do brokuła, dodać świeże jajko. Całość dokładnie wymieszać ręką.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Masę podzielić na 10 części. Każdą z nich uformować w okrągłe lub podłużne placki o grubości ok. 1 cm.
  8. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  9. Najlepiej smakują świeżo usmażone. Podałam je z ziemniakami i koperkiem oraz surówką z selera korzeniowego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.