wtorek, 28 kwietnia 2020

Placki marchewkowe

Tak mnie naszło na kolorowe jedzenie, że postanowiłam wykorzystać zapas marchewki i usmażyć placki z tym warzywem w roli głównej. Do tego kilka aromatycznych składników i trochę ulubionego twardego sera dojrzewającego. A za jakiś czas na talerzu pojawiło się smakowite i kolorowe danie, cieszące nie tylko podniebienie i kubki smakowe, ale i oczy 😋😍




Składniki (na 6 placków):

3 duże marchewki
2 jajka
łyżeczka soli
dymka
łyżka tartego, twardego sera dojrzewającego (np. rubinu, bursztynu, parmezanu itp.)
łyżeczka suszonego lubczyku
pół łyżeczki kozieradki
łyżka mąki z ciecierzycy (może być dowolna, byle nie ziemniaczana czy z tapioki)
olej do smażenia

  1. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Marchew zasypać solą. Wymieszać i odstawić na ok. godzinę.
  3. Dymkę drobno pokroić, dodać do marchwi.
  4. Do warzyw dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
  5. Placki formować w rękach i smażyć na rozgrzanym oleju na palniku o niezbyt dużej mocy, by placki usmażyły się w środku.
  6. Usmażone placki wykładać na ręcznik papierowy.
  7. Podawać z ziemniakami i koperkiem oraz surówką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.