sobota, 11 kwietnia 2020

Bezglutenowe kluski z soczewicą

Jeśli podobnie do mnie zatęskniliście za celebracją przygotowywania, a potem spożywania prawdziwego obiadu, to zapraszam po przepis na kluski z soczewicą. Bazą ciasta kluskowego jest przepis na kluski śląskie, więc trzeba pamiętać, aby ziemniaki były świeżo gotowane. Farsz warto przyprawić aromatycznymi ziołami, wtedy nie potrzebna jest w nim sól. Moje kluski nie mają dodatków pochodzenia zwierzęcego i glutenu, więc ich smakiem mogą się cieszyć ludzie na diecie bezlaktozowej, weganie oraz osoby z nietolerancją glutenu.




Składniki (na 10 klusek):

Kluski
420 g świeżo ugotowanych ziemniaków
75 g mąki ziemniaczanej


Farsz
100 ml zielonej soczewicy
dymka
płaska łyżeczka suszonego lubczyku
szczypta mielonej kozieradki
łyżka oleju lnianego

sól


  1. Soczewicę opłukać. Zalać 400 ml wrzątku. Odstawić na kwadrans, a potem gotować do miękkości. Odcedzić, ale pozostawić wodę z gotowania.
  2. Soczewicę zmielić w blenderze razem z lubczykiem, kozieradką, dymką i olejem.
  3. Do masy soczewicowej dodać trochę płynu z gotowania z soczewicy, żeby masa nie była zbyt sucha.
  4. Ziemniaki dokładnie rozgnieść lub przepuścić przez praskę.
  5. Ziemniaki wyrobić z mąką ziemniaczaną na gładką masę. Podzielić na 10 części.
  6. Nastawić wodę na gotowanie klusek. Posolić ją.
  7. Każdą część ciasta rozpłaszczyć na dłoni i włożyć do niej czubatą łyżeczkę farszu. Dokładnie skleić ciasto ziemniaczane, formując okrągłą kluskę.
  8. Kluski wrzucić na posolony wrzątek. Gotować ok. 2-3 minut od ponownego zawrzenia wody i wypłynięcia klusek na powierzchnię.
  9. Kluski podawać np. z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty czerwonej.
  10. Niewykorzystany farsz może zostać użyty jako pasta do pieczywa.






-----
Podobne:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.