Chroniczny brak czasu ostatnio powoduje, że piekę więcej chlebów. Żeby jednak uniknąć nudy, dbam, by smakowały i pachniały za każdym razem inaczej. Niedawno trafiłam na promocję jagód goji i to one powędrowały do ciasta. Lubię ich połączenie z rozmarynem, więc chleb wyszedł naprawdę aromatyczny. Przy okazji przypomniałam sobie niesamowicie słodki smak świeżych goji, które po raz pierwszy zaowocowały w moim ogrodzie ostatniej jesieni. Na dole niniejszego postu możecie zobaczyć, jak piękne kwiatki ma kolcowój chiński, z którego pochodzą te pyszne czerwone jagody.
100 g razowej mąki pszennej typu 2000
300 g mąki pszennej typu 650
9 g soli
100 g aktywnego zakwasu pszennego
300 -350 ml wody
2 łyżki suszonych jagód goji
płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
- W misce wymieszać mąki z solą i zakwasem.
- Stopniowo dolewać wodę i mieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale taką, że można je mieszać łyżką.
- Na koniec dodać jagody goji oraz suszony rozmaryn. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 8-9 godzin.
- Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię.
- Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny.
- Wstawić keksówkę z ciastem do zimnego piekarnika. Włączyć na 230 stopni C. Piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. i piec jeszcze 50 minut.
- Po upieczeniu wyjąć chleb na kartkę (po postukaniu od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk), usunąć papier do pieczenia i poczekać, by chleb wystygł.
-----
Podobne:
pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną |
na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim |
wileński z żurawiną i śliwką |
A tak wygląda kwiatek kolcowoju chińskiego:
Jest fioletowy z białą obwódką, ma mniej niż 1 cm średnicy. Po zapyleniu daje miękkie, słodziutkie i czerwone owoce bogate w witaminy, minerały i aminokwasy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.