niedziela, 8 marca 2015

Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną

Tradycją się stało, że w weekend piekę chleb na zakwasie. Tym razem kolej na wykorzystanie niedawno zakupionej mąki owsianej. Inspiracją do tego wczoraj zarabianego chleba są włoskie drożdżowe bułki z rozmarynem i rodzynkami. W mieszkaniu wciąż unosi się zapach rozmarynu :)


Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm):
zakwas z poprzedniego wypieku (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas)
250 g razowej mąki owsianej
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub mniej, jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem i aromatem, ale mimo wszystko warto dodać do chleba)
Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
spora garść żurawin suszonych
łuskany słonecznik

W sobotę wieczorem:
W dużym garnku lub misce wyrobić ciasto z mąki, zakwasu, rozmarynu, soli i cukru. Dolać tyle wody, by ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką. Mieszać, aż w cieście pojawią się pęcherze powietrza (ok. 6 minut). Dosypać żurawinę. Wymieszać.
Odstawić ciasto na noc do wyrośnięcia, nakrywając wilgotną ściereczką.



W niedzielę rano:
Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek. Warto zwrócić uwagę, by nie wkładać do pojemnika żurawin.
Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać łuskanym słonecznikiem.
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny.
Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni C.
Wyjąć z foremki zaraz po upieczeniu i usunąć papier. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog.







Pieczywo pełnoziarniste 2015Domowa piekarenka 2015

2 komentarze:

  1. Dziękujemy za dodanie przepisu do marcowej listy :) Ciekawe połączenie smaków, pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaki cudowny zapach unosił się w mieszkaniu podczas pieczenia :) Polecam:)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...