Zwykle piekę chleb w niedzielę. Dziś był wyjątek od reguły. Choroba chorobą, ale jeść coś trzeba. Wczoraj wieczorem resztkami sił wyrobiłam ciasto. Dziś dorzuciłam oliwki, jakby mi goryczy w ustach było mało ;(
Chleb mieszany na zakwasie z oliwkami |
Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm:
zakwas z poprzedniego wypieku ((kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas)
220 g mąki razowej żytniej
230 g mąki pszennej
30 g siemienia lnianego
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
15 oliwek
Wieczorem
Z wymienionych składników (z wyjątkiem oliwek) w dużym garnku wyrobić ciasto, dolewając tyle wody, by masa dawała się wyrabiać drewnianą łyżką. Mieszać, aż w cieście pojawią się pęcherze powietrza (ok. 6 minut).
Odstawić na noc do wyrośnięcia, nakrywając wilgotną ściereczką.
Rano następnego dnia
Odłożyć do zamykanego pojemnika garść ciasta na zaczyn następnego wypieku.
Pokroić oliwki na 3 części i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do foremki. Przykryć folią lub wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni C. przez ok. 1,5 godziny.
Uwaga:
- Im dłużej będziemy czekać na drugie wyrośnięcie chleba, tym będzie bardziej kwaśny. Z mojego kilkuletniego doświadczenia wynika, że najlepiej, gdy ciasto wyrasta do trzech godzin.
- Długie drugie wyrastanie ciasta powoduje też kwaśnienie tego ciasta z czasem, co zauważymy, jeśli chleb będziemy jeść przez kilka dni.
Bardzo lubimy chleb z oliwkami :) Dziękujemy za dodanie go do listy, pozdrawiamy serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMnie on też bardzo smakuje. Pozdrawiam :)
Usuń