poniedziałek, 16 marca 2015

Chleb mieszany z oliwkami (na zakwasie)

Zwykle piekę chleb w niedzielę. Dziś był wyjątek od reguły. Choroba chorobą, ale jeść coś trzeba. Wczoraj wieczorem resztkami sił wyrobiłam ciasto. Dziś dorzuciłam oliwki, jakby mi goryczy w ustach było mało ;(



Chleb mieszany na zakwasie z oliwkami

Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm:



zakwas z poprzedniego wypieku ((kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas)
220 g mąki razowej żytniej
230 g mąki pszennej
30 g siemienia lnianego
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
15 oliwek

Wieczorem
Z wymienionych składników (z wyjątkiem oliwek) w dużym garnku wyrobić ciasto, dolewając tyle wody, by masa dawała się wyrabiać drewnianą łyżką. Mieszać, aż w cieście pojawią się pęcherze powietrza (ok. 6 minut).
Odstawić na noc do wyrośnięcia, nakrywając wilgotną ściereczką.

Rano następnego dnia
Odłożyć do zamykanego pojemnika garść ciasta na zaczyn następnego wypieku.
Pokroić oliwki na 3 części i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do foremki. Przykryć folią lub wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni C. przez ok. 1,5 godziny.


Uwaga:
  • Im dłużej będziemy czekać na drugie wyrośnięcie chleba, tym będzie bardziej kwaśny. Z mojego kilkuletniego doświadczenia wynika, że najlepiej, gdy ciasto wyrasta do trzech godzin.
  • Długie drugie wyrastanie ciasta powoduje też kwaśnienie tego ciasta z czasem, co zauważymy, jeśli chleb będziemy jeść przez kilka dni.
Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog.


Pieczywo pełnoziarniste 2015 Domowa piekarenka 2015


2 komentarze:

  1. Bardzo lubimy chleb z oliwkami :) Dziękujemy za dodanie go do listy, pozdrawiamy serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.