niedziela, 22 marca 2015

Roladki z kurczaka z sorgo po tajsku i tagliatelle z marchwi

Zwijanie drobiu w roladki daje wiele możliwości. Ja postanowiłam wykorzystać wczoraj kupione liście kaffiru, znane w Polsce jako liście limonki. Cytrusy jadam zazwyczaj latem, ale przypraw o cytrusowych zapachach najczęściej stosuję zimą. Dziś połączenie liści kaffiru, trawy cytrynowej i imbiru z sorgo, które można stosować jak kasze, a po zmieleniu również jako dodatek do pieczywa. Sorgo, mimo małych ziarenek, gotuje się bardzo długo, dlatego najlepiej jest moczyć je przez noc.




Składniki (na dwie osoby):
Sorgo
3/4 szklanki sorgo (moczyć przez noc)
4 szklanki wody
trawa cytrynowa
duży liść kaffiru
starty kawałek (2 cm) imbiru
sól

Sorgo opłukać i zalać wodą. Odstawić do moczenia przez noc.
Przed gotowaniem dodać rozbitą tłuczkiem lub rozkrojoną trawę cytrynową oraz liść kaffiru. Od momentu zawrzenia wody gotować ok. 40 minut. Na jakieś 5 minut przed końcem dodać starty imbir i posolić sorgo do smaku.


Roladki z kurczaka
podwójna pierś kurczaka
liść kaffiru
musztarda (u mnie sarepska)
masło
sól himalajska z przyprawami azjatyckimi
pieprz ziarnisty
olej do smażenia

Podwójną pierś kurczaka podzielić na 4 części. Rozbijać tłuczkiem. Nie znoszę pryskania podczas tego zabiegu, więc osłaniam pierś folią spożywczą i dopiero wtedy przystępuję do tłuczenia.




Każdy kawałek posypać solą himalajską z przyprawami azjatyckimi, a następnie posmarować musztardą. Na jeden z końców ułożyć odrobinę masła (ok. pół łyżeczki) i kawałek liścia kaffiru. Zwijać mięso w roladkę. Posypać mielonym pieprzem i odkładać na kilkanaście minut na złącze roladki.





Smażyć roladki na rozgrzanym oleju z różnych stron.
Przełożyć roladki do naczynia do gotowania na parze. Naczynie umieścić na garnku, w którym gotujemy sorgo na ok. kwadrans przed zestawieniem sorgo z ognia. Roladki w ten sposób "dojdą" i zrobią się soczyste.














Tagliatelle z marchewki
Przygotować według przepisu tutaj.


Zawijamy. Rolady drobiowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...