niedziela, 1 marca 2015

Wytrawne muffinki ze szpinakiem

W okresie Wielkiego Postu zrezygnowałam z cukru i słodyczy. Tęskni mi się jednak za domowymi słodkimi wypiekami, więc postanowiłam oszukać żołądek i zrobić muffinki wytrawne. Dodatki zależą od gustu. U mnie są wynikiem weekendowych porządków w lodówce 😉




Składniki (na 18 babeczek)

220 g mąki pszennej
60 g razowej mąki owsianej
20 g mąki kukurydzianej
płaska łyżka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
200 g sera typu feta
pół puszki kukurydzy
łyżeczka startego imbiru
łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
3 łyżki rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku
pół szklanki mleka
200 g jogurtu greckiego (pół dużego kubka)
4 łyżki oliwy
3 jajka


Ser pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać mąki z solą, proszkiem do pieczenia, czosnkiem i imbirem.
Mokre składniki (jajka, mleko, jogurt, oliwa) zmiksować, pod koniec dodając szpinak.
Do mokrej masy dodać (nie przesiewać!) suche składniki oraz kukurydzę i fetę. Wymieszać łyżką (ale niezbyt długo, bo inaczej muffinki nie wyrosną).
Masę wkładać do wyłożonych papierowymi foremkami otworów w blasze do pieczenia babeczek. 
Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni C.


Jeśli do pieczenia używacie foremek silikonowych do pieczenia małych babeczek z dziurką w środku, zaczekajcie z ich wyjęciem do lekkiego przestudzenia. To ze względu na mąkę kukurydzianą, która powoduje kleistość wypieków tuż po wyjęciu z pieca. Dlatego też polecam zjadać muffinki niezbyt gorące.

Najsmaczniejsze są w dniu pieczenia. Jeśli zostaną na następny dzień, można podgrzać w piecu lub kuchence mikrofalowej.


Zdrowa przekąskaWielki Post 2015



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.