czwartek, 5 marca 2015

Bułki pszenno-żołędziowe

To kolejny sposób na wykorzystanie mąki żołędziowej, której został mi jeszcze zapasik po zakupach na bazarze Olkuska. Z jej dodatkiem trzeba uważać, bo dość charakterystyczny smak. Za to już niewielki jej dodatek do wypieku zmienia kolor, zapach i smak pieczywa. Dlatego polecam spróbować :)


Składniki:
60 g mąki żołędziowej
bułki pszenno-żołędziowe
240 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej razowej
łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
roztrzepane jajko
opakowanie drożdży suszonych (7g)
szklanka ciepłego mleka
garść słonecznika

Drożdże wymieszać z mlekiem
Wymieszać mąki z solą. Dodać jajko, oliwę i mleko z drożdżami.
Zagnieść ciasto, dodając pod koniec słonecznik.
Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu zagnieść ponownie ciasto i formować bułki. Mi z podanej ilości składników wychodzi 8.

Bułki odłożyć pod przykryciem na ok. pół godziny, a potem piec w temp. 180 stopni C. przez ok. 30 minut ("do suchego patyczka").

Bułki smakują najlepiej jeszcze ciepłe (ale nie gorące). Jeśli chcemy zostawić je na później, trzeba bardzo szczelnie przykryć lub włożyć do foliowego woreczka.


Pieczywo pełnoziarniste 2015Domowa piekarenka 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...