piątek, 5 czerwca 2020

Drożdżowe z rabarbarem à la toskańska schiacciata

W ubiegłym tygodniu na swojej stronie Weganon przypomniał toskańską schiacciatę. Lubię ciasta drożdżowe i rabarbar (a obie odmiany nad wyraz wyrosły w tym roku), więc wykorzystałam przepis Weganona jako inspirację. Zdecydowanie zmieniłam nutę smakowo-zapachową, bo o tej porze roku cynamon zastępuję kardamonem. Pod ścianą pięknie wybujała mi melisa cytrynowa, więc nie mogło być inaczej - użyłam do ciasta, by dopełnić smak rabarbaru i kardamonu. Zapraszam na kawałek drożdżówki z rabarbarem - chrupiącej z wierzchu jak focaccia i wilgotnej w środku od rabarbaru jak na ciasto z owocami przystało. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale za to bardzo aromatyczne 😋




Składniki:

Ciasto
550 g mąki pszennej chlebowej + 1 łyżka
50 g świeżych drożdży
260 ml mleka
szczypta soli
3 łyżki cukru
1/3 szklanki oleju rzepakowego

Dodatki
ok. 500 g  rabarbaru (w cieście ładnie prezentują się czerwone końcówki)
2 łyżki cukru trzcinowego
pół łyżeczki zielonego, mielonego kardamonu 
3 łyżki oliwy do polania
kilka liści świeżej melisy cytrynowej 

  1. W misce rozkruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wlać pół szklanki ciepłego mleka. Odstawić na kilka minut, by drożdże się namnożyły.Mleko podgrzać, ale nie gotować.
  2. W pozostałej ilości mleka rozpuścić resztę cukru.
  3. Do zaczynu dodać mąkę, szczyptę soli, mleko z cukrem i olej. 
  4. Ciasto wyrabiać nie krócej niż 10 minut. Powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do dłoni.
  5. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  6. W czasie wyrastania ciasta dobrze wypłukać rabarbar i pokroić go w plasterki o szerokości ok. 0,5 cm.
  7. W miseczce wymieszać cukier trzcinowy z kardamonem.
  8. Liście mięty posiekać.
  9. Włączyć piekarnik na 180 stopni pieczenie góra/dół. W piekarniku nagrzać kamień, na którym będzie piekła się schiacciatta.
  10.  Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić przez chwilę i podzielić na dwie części w stosunku 2:3.
  11. Mniejszą część rozwałkować na prostokąt lub owal o grubości ok. 0,5 cm.
  12. Ułożyć na papierze do pieczenia i przenieść ostrożnie na rozgrzany kamień.
  13. Na cieście ułożyć połowę rabarbaru i posypać połową mieszanki cukrowej oraz posiekanymi liśćmi melisy.
  14. Drugą część ciasta rozwałkować tak, by wystawała nad pierwszą o ok. 1,5 cm.
  15. Delikatnie przełożyć na ciasto z rabarbarem.
  16. Rozłożyć na niej resztę rabarbaru, posypać resztą melisy i mieszanki cukrowej.
  17. Wystające boki ciasta podwinąć pod spód.
  18. Całość polać oliwą.
  19. Piec ok. 25-30 minut.
  20. Wyjąć na kratkę do pieczenia.

Zapach ciasta jest obłędny, ale żeby się nie poparzyć, lepiej poczekać, aż ostygnie.
Zamiast kamienia można użyć zwykłej blachy i też lepiej ją najpierw rozgrzać, by uniknąć zakalca z powodu wylewania się soku z rabarbaru.






4 komentarze:

  1. Uwielbiam coś takiego, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo dobre skojarzenie :) Toskańska schiacciata to focaccia z wkładką; a od focacci do pizzy już niedaleko ;)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.