Na przepis na bułeczki Hokkaido natknęłam się kilka miesięcy temu, szukając filmu o składaniu ciasta drożdżowego, a potem jeszcze przy okazji akcji Wypiekanie na śniadanie. Ostatnio przypomniałam sobie o nich, przygotowując się do kilkudniowego wyjazdu. Pomyślałam, że będą świetne na śniadanie przed długimi wykładami. Bułeczki są miękkie i cudownie pachnące cynamonem. Utrzymują świeżość przez 3 dni od upieczenia.
Składniki (na 8 bułeczek):
Kleik
100 ml mleka
20 g mąki
Ciasto
160 ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru
7 g suszonych drożdży
350 g mąki
1 łyżeczka soli
1 jajko kurze
25 g masła
Nadzienie
4 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
50 g masła
Dodatkowo do posmarowania
1 jajko
- 100 ml mleka i 20 g mąki podgrzać, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zestawić z palnika, przykryć i od razu zająć się zagniataniem ciasta.
- Stopić masło na ciasto.
- Mleko wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić do wyrośnięcia.
- Wymieszać suche składniki na ciasto. Dodać aktywowane drożdże, jajko i mąkę podgrzaną wcześniej z mlekiem (kleik).
- Wyrobić gładkie ciasto.
- Na koniec dodać stopione masło. Wyrobić na gładką masę.
- Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godz.
- Masło do nadzienia stopić.
- Cukier wymieszać z cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Uformować z nich kulki. Każdą rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm..
- Posmarować masłem, posypać cukrem z cynamonem. Złożyć dłuższe brzegi do środka. Lekko rozwałkować. Zrolować. (zdjęcie obok)
- Bułeczki odłożyć do formy, zachowując odstęp między nimi. Przykryć ściereczką. Odstawić bułeczki do wyrośnięcia na 40 minut.
- Posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Uwielbiam takie wypieki, tym bardziej na słodko ;)
OdpowiedzUsuńSą pyszne - polecam :)
UsuńPycha.. Zrobiłam są rewelacyjne
OdpowiedzUsuńto prawda - bułeczki są pyszne :)
UsuńUpiekłem dla żony były rewelacyjne
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Państwu smakowały :) Serdecznie pozdrawiam :)
UsuńPyszne i zawsze wychodzą
OdpowiedzUsuńPyszne i zawsze wychodzą
OdpowiedzUsuń