Pojawienie się młodej kapusty sprawia, że można poeksperymentować. I dziś zapraszam na kawałek smażonej kapusty w panierce. Porcja jest na tyle duża, że nie potrzeba już tutaj ziemniaków i wystarczy surówka. Sama kapusta jest bardzo aromatyczna od ziół i oblepiona pyszną i chrupiącą panierką.
Składniki:
pół główki młodej kapusty
pół główki czosnku
łyżeczka soli
pół łyżeczki kminku
jajko
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
szczypta ostrej papryki w proszku
4-5 łyżek bułki tartej
łyżka tartego sera długodojrzewającego (np. Bursztyn, Amber, Grana Padano, parmezan)
olej do smażenia
- Kapustę przekroić na 3 części, pilnując, by każda część miała kawałek głąba, który zabezpieczy kapustę przed rozpadaniem się.
- W garnku zagotować wodę (powinno być jej tyle, by zmieściła się w niej kapusta) z solą, kminkiem i główką czosnku przekrojoną tak, by czosnek oddał swój smak do wody.
- Do wrzątku włożyć kawałki kapusty i parzyć ją maksymalnie 5 minut.
- Kapustę wyjąć na durszlak i odstawić do lekkiego ostudzenia. Kapusta powinna być nadal ciepła przy dalszej obróbce, ale nie gorąca.
- W głębokim talerzu rozbełtać jajko. Dodać czosnek niedźwiedzi i ostrą paprykę. Wymieszać.
- W drugim talerzu wymieszać bułkę tartą z starty parmezan.
- Kapustę obtaczać w jajku, a potem w bułce z serem.
- Kapustę smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
- Podawać gorącą np. z surówką z pora.
Uwielbiam, takie rzeczy <3
OdpowiedzUsuńzapraszam zatem do wypróbowania przepisu i modyfikowania go według własnego uznania :)
Usuń