sobota, 5 grudnia 2015

Krem dyniowo-paprykowy (wegański)

Dyni wciąż jeszcze sporo w piwnicy i dobrze się przechowuje. Trzeba natomiast zjadać resztki papryki, bo ta tak długo nie poleży. Wkrótce zostanie tylko ta kupna. Dziś połączenie obu tych smakowitości w bardzo rozgrzewającej zupie.




Składniki:



2 marchewki
kawałek selera
0,5 kg obranej dyni
czerwona papryka
2 jalapeno
15 cm pora
2 gałązki natki pietruszki
sól
pieprz czarny
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

  1. Marchew i seler obrać, opłukać i wrzucić do garnka z ok. 1 litrem wody. Zagotować.
  2. Dynię, paprykę i jedno jalapeno pokroić w kostkę.
  3. Pora pokroić w talarki.
  4. Wrzucić dynię, paprykę, jalapeno, natkę pietruszki i por do garnka. Gotować do miękkości.
  5. Wyjąć z garnka natkę, seler i marchew.
  6. Resztę zmiksować.
  7. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i gałką.
  8. Zupę podawać gorącą posypaną rozdrobnionym jalapeno.



 -----
Podobne:

Krem z dyni z przyprawami orientalnymi
Gęsta zupa z fasoli
Bigos/leczo z dyni



Jesień pełna warzywKuchnia wegetariańska i wegańska


Zupa na jesień - edycja 2Zimowy ObiadZimowy obiad wege


2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.