czwartek, 17 grudnia 2015

Kapusta z grzybami i śliwkami

To tradycyjne polskie danie na wigilijny stół. U mnie trochę z nim na bakier, bo robię je nie tylko  przy okazji wigilii, zwłaszcza że kapusta kiszona jest składnikiem robionych przez Mamę wigilijnych pierogów, a w Święta jadamy bigos. Jeśli macie możliwość kupienia śliwek wędzonych (a nie suszonych lub tzw. kalifornijskich), polecam właśnie z nimi, bo dodają dodatkowego aromatu wędzenia, a przy tym są bez dodatku cukru. Tę kapustę warto zrobić dzień wcześniej, by smaki lepiej się przegryzły.






Składniki:

duuuuuża garść suszonych grzybów (w tym wskazane są prawdziwki)
wrzątek
0,5 kg kapusty kiszonej (wskazane, by była z marchewką)
12 śliwek wędzonych (lub 6 suszonych)
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
cebula
łyżka oleju do smażenia
pieprz
ewentualnie: sól



  1. Grzyby ewentualnie połamać na mniejsze kawałki i namoczyć we wrzątku na ok. kwadrans.
  2. Grzyby odcedzić i wrzucić do garnka z wrzątkiem. Ilość wody taka, by grzyby mogły pływać swobodnie i nie dotykały dna. Gotować grzyby od zawrzenia 30-40 minut na małym ogniu.
  3. W innym garnku nastawić ok. pół litra wody.
  4. Kapustę zalać przefiltrowaną wodą i mocno odcisnąć z wody. Wrzucić na wrzątek.
  5. Do kapusty dodać śliwki bez pestek, liście laurowe, ziele angielskie i odcedzone grzyby oraz połowę wody z gotowania grzybów. Gotować całość na małym ogniu.
  6. Na patelni rozgrzać olej.
  7. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oleju.
  8. Przełożyć cebulę do kapusty.
  9. Całość gotować do miękkości kapusty.
  10. Doprawić do smaku czarnym pieprzem i ewentualnie solą.


------
Podobne:

Kapusta z grochem
Badylarkowy śledź na piernatach
Zupa ze słodkiej kapusty


Zimowy obiad wegeWytrawne potrawy wigilijneZimowy Obiad


Jesień pełna warzyw




2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...