niedziela, 27 grudnia 2015

Warstwowy miodownik

Miód sprawia, że ciasta nabierają zupełnie innego smaku - bardziej bogatego i wyrafinowanego. Sama nie przepadam za ciastami warstwowymi, ale zdarza mi się je robić od czasu do czasu na czyjeś zamówienie.




Składniki (na formę (35x24x5) cm):


Ciasto
pół kilograma mąki
pół margaryny
1/4 szklanki cukru
2 jaja
3 kopiaste łyżki skrystalizowanego miodu 
łyżeczka proszku do pieczenia
mąka do posypania stolnicy

Masa
0,5 litra zimnej śmietany 36%
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru

 
Polewa
gotowa masa krówkowa (lub puszka słodzonego mleka skondensowanego)
wiórki kokosowe (ok. 4 łyżek)

  1. Dwie jednakowe formy wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2.  Z wymienionych składników zagnieść ciasto. Po wyrobieniu będzie kleiło się do rąk - to normalne. 
  3. Ciasto podzielić na dwie równe części. 
  4. Stolnicę wysypać mąką. Rozwałkować na niej dwa jednakowe blaty miodownika. 
  5. Zwinąć na wałek rozwałkowane ciasto i wyłożyć je do form. Nie robić żadnych rantów! Blaty muszą być płaskie. Jeśli w rogach brakuje ciasta, można je skroić z za wysokich boków i dokleić w brakujące miejsca.
  6. Każdy blat piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C.
  7. Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia. Blaty wtedy stwardnieją.
  8. Śmietanę miksować kilka minut z cukrem pudrem, a gdy śmietana zostanie ubita, dodać śmietan fixy. Miksować jeszcze chwilę.
  9. Wyłożyć całą śmietanę na jeden z blatów. Lekko przycisnąć odwróconym drugim blatem. 
  10. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową. Jeśli ktoś się decyduje na mleko skondensowane, trzeba je gotować wcześniej w zamkniętej puszce przez ok. 3 godziny. Puszkę otwieramy po schłodzeniu!
  11. Posypać wierzch wiórkami kokosowymi.
  12. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce na ok. godzinę.





-----
Podobne:

Tort makowo-kawowy
Miodowy przekładaniec ze śmietaną
Tureckie ciasto szpinakowe


Świąteczne słodkości! 2015







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.