Miód sprawia, że ciasta nabierają zupełnie innego smaku - bardziej bogatego i wyrafinowanego. Sama nie przepadam za ciastami warstwowymi, ale zdarza mi się je robić od czasu do czasu na czyjeś zamówienie.
Składniki (na formę (35x24x5) cm):
Ciasto
pół kilograma mąki
pół margaryny
1/4 szklanki cukru
2 jaja
3 kopiaste łyżki skrystalizowanego miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
mąka do posypania stolnicy
Masa
0,5 litra zimnej śmietany 36%
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru
Polewa
gotowa masa krówkowa (lub puszka słodzonego mleka skondensowanego)
wiórki kokosowe (ok. 4 łyżek)
- Dwie jednakowe formy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z wymienionych składników zagnieść ciasto. Po wyrobieniu będzie kleiło się do rąk - to normalne.
- Ciasto podzielić na dwie równe części.
- Stolnicę wysypać mąką. Rozwałkować na niej dwa jednakowe blaty miodownika.
- Zwinąć na wałek rozwałkowane ciasto i wyłożyć je do form. Nie robić żadnych rantów! Blaty muszą być płaskie. Jeśli w rogach brakuje ciasta, można je skroić z za wysokich boków i dokleić w brakujące miejsca.
- Każdy blat piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C.
- Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia. Blaty wtedy stwardnieją.
- Śmietanę miksować kilka minut z cukrem pudrem, a gdy śmietana zostanie ubita, dodać śmietan fixy. Miksować jeszcze chwilę.
- Wyłożyć całą śmietanę na jeden z blatów. Lekko przycisnąć odwróconym drugim blatem.
- Wierzch ciasta posmarować masą krówkową. Jeśli ktoś się decyduje na mleko skondensowane, trzeba je gotować wcześniej w zamkniętej puszce przez ok. 3 godziny. Puszkę otwieramy po schłodzeniu!
- Posypać wierzch wiórkami kokosowymi.
- Odstawić do stężenia w chłodne miejsce na ok. godzinę.
Podobne:
Tort makowo-kawowy |
Miodowy przekładaniec ze śmietaną |
Tureckie ciasto szpinakowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.