Drugi raz biorę udział we wspólnym wypiekaniu pieczywa w piekarni Amber. Tym razem został wybrany (przez Agnieszkę z bloga Bochen chleba) chleb na zakwasie, z czego się bardzo cieszę, bo preferuję właśnie takie chleby. Z przepisu wychodzi bardzo sycący chleb, który po ostygnięciu ma się ochotę zjeść w dużej ilości.
Źródło oryginalnego przepisu tutaj.
Zaczyn żytni |
Składniki:
Zaczyn żytni
230 g mąki żytniej typ 2000
190 ml wody
garść żytniego zakwasu
Zaparka
65 g płatków orkiszowych (w oryginale żytnie)
65 g płatków owsianych
260 g wrzącej wody
Zaparka |
Ciasto właściwe
430 g mąki pszennej typ 750
40 g mąki pszennej typ 1850
340 ml wody
240 g mąki orkiszowej typ 630
cały zaczyn
cała zaparka
2 łyżeczki soli
- Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.
- Płatki orkiszowe i płatki owsiane zalać wrzącą wodą, wymieszać, szczelnie przykryć i pozostawić na całą noc w chłodnym pomieszczeniu (po całkowitym ostygnięciu można wstawić do lodówki).
- Następnego dnia mąkę pszenną i wodę wymieszać do połączenia się składników. Pozostawić do autolizy na 30 minut.
- Po tym czasie dodać mąkę orkiszową, zaczyn i zaparkę. Wyrabiać ciasto ok. 8 minut. Następnie dodać sól i wyrabiać jeszcze 5 minut.
- Gotowe ciasto pozostawić do fermentacji wstępnej na 2 godziny w temperaturze 24 °C. W tym czasie ciasto rozciągamy i składamy trzykrotnie w równych odstępach czasowych co 30 minut.
- Podzielić ciasto na dwie równe części i uformować 2 bochenki. Odstawić je pod przykryciem do wyrastania.
- Fermentacja końcowa powinna trwać godzinę w temperaturze 24 °C. W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z formą/formami do pieczenia do 250 °C.
- Wyrośnięty chleb/chleby przekładamy do rozgrzanej formy/form wkładamy do piekarnika.
- Natychmiast obniżamy temperaturę do 240°C . Po 5 minutach obniżamy temperaturę do 230 °C i tak pieczemy przez kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 220 °C i tak dopiekamy chleb przez ostatnie 30 minut.
- Odstawić chleb/chleby do ostygnięcia.
Grudniowy chleb na blogach:
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Fabryka kulinarnych inspiracji
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
NieŁad mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Para w kuchni
Polska zupa
Smak mojego domu
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
-----
Podobne:
Chleb orkiszowy z otrębami |
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie |
Chleb pszenny na zakwasie |
Piękny, mięciutki środek!
OdpowiedzUsuńUroczy chleb Ci się upiekł.
Dziękuję za grudniowe pieczenie.
Dziękuję :)
UsuńWygląda bardzo smacznie, miło się piekło , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW tak wysokiej temperaturze nigdy nie piekłam chleba; spróbuję, bo Twój wygląda wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie to też było ryzykowne, ale się udało :)
UsuńBardzo udany, pięknie wyrośnięty! Dzieki za wspólny czas:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńPięknie wypieczony. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo ładne bochenki! Dziękuję za grudniowy czas!
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję :)
UsuńSuper bochny pysznego chleba, dziękuję za kolejną wspólną piekarnię i do upieczenia :-)
OdpowiedzUsuńDo pieczenia następnym razem :)
UsuńPiękne i pyszne:) .... oj pyszne:). Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPięknie wyrósł. Nam też ten chleb bardzo smakował. Dziękuję za wspólne grudniowe pieczenie i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo udany! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Urodą "nie dorasta do pięt" Twojemu.
Usuń