niedziela, 20 grudnia 2015

Paprykowe kotlety mielone

Kotlety mielone robię rzadko, głównie ze względu na wstręt, które budziły we mnie od dzieciństwa. Chodziło i o ich konsystencję, i o smak. Z czasem musiałam zastąpić w ich robieniu Mamę, więc doszło jeszcze dotykanie mięsa. W czasach liceum doszła jeszcze do tego ich nazwa internacka "szczury". Nie wiem, jak smakowały, bo zapach tak mnie odpychał, że koleżanki zjadały mój przydział. Do tej pory nie przepadam za nimi, ale zdarza mi się je robić. Dodaję do nich takie składniki, które odczarowują smak i niechciany zapach. Używam do nich wyłącznie zmielonego mięsa z drobiu - z indyka lub kurczaka.





Składniki (na 9 kotletów):



0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka)
jajko
pół puszki białej fasoli
cebula
pół papryki (u mnie żółta)
2 chili
kopiasta łyżeczka majeranku
ćwierć łyżeczki pieprzu czarnego
sól
ok. 100 ml oleju do smażenia















  1. Paprykę i chili (bez nasion) pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera.
  2. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do malaksera.
  3. Warzywa zmiksować w malakserze z pieprzem i majerankiem.
  4. W trakcie rozdrabniania dodać fasolę i wbić jajko.
  5. Warzywa przełożyć do miski, dodać mięso i pół łyżeczki soli. Wszystko dobrze wymieszać.
  6. Mokrymi dłońmi formować kotlety.
  7. Smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach po 2 razy.
  8. Podawać z surówką, sałatką lub chutneyem.

Tak zrobione kotlety nie są suche w środku od bułki tartej.
Jeśli sami zmielimy mięso, będziemy mieć danie bez glutenu.


-----
Podobne:
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Kotlety jaglano-kalafiorowe
Pieczeń ze śliwkami na kanapki



Jesień pełna warzywDiscomfort foodDiscomfort food



2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Z kotletami roślinnymi nie mam problemu, ale mięsne są dla mnie wyzwaniem.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.