niedziela, 20 grudnia 2015

Śledzie po sułtańsku

Kolejny pomysł na śledzie, które można podać na wigilijny stół albo przy innej okazji. Śledzie teraz w promocji, więc jeśli kupiliście ich dużo i brakuje Wam pomysłów na ich wykorzystanie, może spróbujecie zrobić je według przepisu poniżej. Pamiętajmy, że śledziom musimy dać czas na przegryzienie się ze smakiem dodatków. Dlatego warto je zrobić dzień wcześniej, co w przypadku przygotowywania kolacji wigilijnej, może być istotne, bo robimy dzień wcześniej, a potem tylko przekładamy do salaterki i podajemy na stół :)





Składniki:


ok. 400 g płatów śledziowych
spora cebula
150 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam sosu własnej roboty z pomidorków koktajlowych, ale można użyć kupnego)
pół łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. sambal oelek
100 g rodzynek
wrzątek
sól
czarny pieprz
szczypta (dosłownie odrobina) mielonego cynamonu
łyżka oleju








  1. Jeśli kupujecie płaty z beczki, dzień przed przygotowaniem śledzi, należy je opłukać, a następnie namoczyć w wodzie i odstawić na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia ponownie opłukać i pokroić wszerz na kawałki o szerokości ok. 1-1,5 cm.
  3. Rodzynki moczyć we wrzątku przez ok. 10 minut. Odcedzić.
  4. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a potem przekroić je w połowie, jeśli ktoś nie lubi zbyt dużych kawałków cebuli.
  5. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. 
  6. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, odsączone rodzynki, sambal oelek oraz cynamon. Dusić ok. 10 minut. Całość ma lekko perkotać.
  7. Doprawić do smaku solą (nie za dużo, bo dodamy śledzie, które są z natury słone) i pieprzem.
  8. W zamykanym pojemniku układać warstwami śledzie z masą z patelni.
  9. Odstawić do ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki na przynajmniej kilkanaście godzin.



-----
Podobne:

Badylarkowe śledzie na piernatach
Śledzie z suszonymi pomidorami
Sałatka z ziemniaków i śledzi


Wytrawne potrawy wigilijne








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...