niedziela, 20 września 2015

Pieczarki faszerowane mięsem i natką

Mój malakser był dziś w ciągłym ruchu. A to za sprawą zapomnianych i znalezionych wczoraj czerstwych ciastek-bułeczek. Żal było wyrzucać, a sprawdziły się świetnie w zastępstwie bułki tartej. Pieczarki miały być na jutrzejsze drugie śniadanie do pracy, ale tak ładnie pachniały, że zostały szybko spałaszowane ;)




Składniki (na 6 pieczarek):


pół czerstwej bułki (u mnie jedno ciastko-bułka na maślance)
100 g mięsa mielonego z indyka
pół pęczka natki pietruszki
małe jajko
jalapeno
sól
pieprz
olej

  1. Oderwać nóżki pieczarek. Wrzucić do malaksera.
  2. Pokroić natkę na kawałki. Wrzucić do malaksera.
  3. Z jalapeno usunąć gniazda nasienne. Papryczkę w kawałkach wrzucić do malaksera.
  4. Ciastko pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera.
  5. Malakser włączyć na wolne obroty i miksować aż pieczywo będzie naprawdę drobne.
  6. Dorzucić mięso mielone. Zmiksować, aż składniki się połączą.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Do środka pieczarkowych kapeluszy włożyć łyżeczką farsz.
  9. Ułożyć papryki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia polanym łyżką oleju.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. ok. 20 minut.
Podawać gorące.

------------
Podobne:

Pomidory faszerowane ryżem
Papryki faszerowane mięsem i śliwkami
Faszerowana cukinia




W roli głównej: natka pietruszkiMarnacja - STOPDrugie życie pieczywa


3 września - Dzień Pacjentów ze Szpiczakiem Mnogim


4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.