sobota, 19 września 2015

Chleb z dynią na zakwasie

Tydzień temu piekłam chleb dyniowy na drożdżach. W ten weekend mam więcej czasu, więc upiekłam dyniowy chleb na zakwasie, zwłaszcza że mój zakwas domagał się wykorzystania, bo stał w lodówce bezczynnie od trzech tygodni. Najwyższy czas na jego użycie, póki wciąż jest aktywny (pęcherzyki gazu wewnątrz, ładna powierzchnia i odpowiedni zapach fermentacji).



Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm):
zakwas z poprzedniego wypieku (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas):
220 g pełnoziarnistej mąki żytniej
240 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
ok. 450 ml wody
200 g dyni
2 łyżki nasion dyni





Rano wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa ok. 5 minut (im mniej glutenu w cieście, tym krócej trwa wyrabianie ciasta). Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się wyrabiać drewnianą łyżką.
Garnek przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na kilka (u mnie 8 godzin).



Po południu ciasto zwiększy swoją objętość. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce.
Do reszty ciasta dodać dynię startą na tarce o grubych oczkach. Wymieszać całość i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać pestkami dyni i włożyć do torby foliowej. Szczelnie zamknąć i czekać na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin.

Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1 godzinę i 3 kwadranse.


Kroić po schłodzeniu chleba.



UWAGA!
Chleb nie nadaje się do przechowywania dłużej niż 3 dni ze względu na swoją wilgotność.

------------
Podobne:

Chleb marchewkowy na zakwasie
Chleb orkiszowy na zakwasie
Chleb drożdżowy z dynią i chili



Ucz się i ucztuj!

4 komentarze:

  1. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do czytania wpisu podsumowującego, przyznałam nagrody!

      Usuń
    2. Czytałam - dziękuję za wyróżnienie :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...