niedziela, 27 września 2015

Buraki z papryką na zimę

Gotowe sałatki zapakowane do słoików bardzo przydają się zimą. Czasem mamy na coś ochotę, a tego już dawno w ogródku nie ma (bo nie kupuję warzyw i owoców sezonowych poza ich sezonem). Innym razem potrzebujemy czegoś na już, bo czasu na przygotowanie surówki na obiadu nie mamy. Albo po prostu mamy ochotę na konkretną sałatkę, którą przygotowaliśmy w sezonie. Dziś proponuję przepis na sałatkę z buraków.



Składniki:
3,5 kg buraków
5 papryk czerwonych
5 cebul
1 łyżka soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oleju



  1. Ugotowane buraki (można gotować je w skórkach, albo od razu obrane; w tym drugim przypadku wywar możemy spożytkować na barszczyk czerwony) zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Zagotować ocet z solą i cukrem.
  3. Do octu dodać pokrojone w kostkę papryki i cebule. Gotować ok. 10 minut.
  4. Do papryk i cebul dodać buraki. Gotować ok. 5 minut od momentu zawrzenia.
  5. Na koniec dodać oliwę.
  6. Gorące buraki wkładać do słoików i szybko szczelnie zamykać.
Buraki nie wymagają pasteryzowania.

----------
Podobne:

Konfitura z czerwonej cebuli
Sałatka z ogórków, papryki i cebuli
Chutney z dyni i śliwek


Róbmy przetwory!Jesień pełna warzyw

2 komentarze:

  1. Właśnie takiego przepisu szukałam. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :) Ale masz refleks, Dziewczyno :) 4 minuty po wrzuceniu posta Ty już dodałaś komentarz. Cieszę się, że mogłam pomóc :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...