Gotowe sałatki zapakowane do słoików bardzo przydają się zimą. Czasem mamy na coś ochotę, a tego już dawno w ogródku nie ma (bo nie kupuję warzyw i owoców sezonowych poza ich sezonem). Innym razem potrzebujemy czegoś na już, bo czasu na przygotowanie surówki na obiadu nie mamy. Albo po prostu mamy ochotę na konkretną sałatkę, którą przygotowaliśmy w sezonie. Dziś proponuję przepis na sałatkę z buraków.
3,5 kg buraków
5 papryk czerwonych
5 cebul
1 łyżka soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
- Ugotowane buraki (można gotować je w skórkach, albo od razu obrane; w tym drugim przypadku wywar możemy spożytkować na barszczyk czerwony) zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Zagotować ocet z solą i cukrem.
- Do octu dodać pokrojone w kostkę papryki i cebule. Gotować ok. 10 minut.
- Do papryk i cebul dodać buraki. Gotować ok. 5 minut od momentu zawrzenia.
- Na koniec dodać oliwę.
- Gorące buraki wkładać do słoików i szybko szczelnie zamykać.
----------
Podobne:
Konfitura z czerwonej cebuli |
Sałatka z ogórków, papryki i cebuli |
Chutney z dyni i śliwek |
Właśnie takiego przepisu szukałam. Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) Ale masz refleks, Dziewczyno :) 4 minuty po wrzuceniu posta Ty już dodałaś komentarz. Cieszę się, że mogłam pomóc :) Pozdrawiam :)
UsuńSzukam przepis na ogórki kanapkowe.
OdpowiedzUsuńTutaj kanapkowe po zbójnicku: http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2019/07/ogorki-kanapkowe-po-zbojnicku-do-soikow.html
UsuńNa blogu w widoku na komputer w prawej szpalcie na górze znajduje się wyszukiwarka przepisów. Zapraszam