Przepis na kolejny domowy gotowiec (po połączeniu ogórków z chili) ze słoika. Tym razem ogórki połączyłam ze słodką papryką i cebulą, choć odrobiną chili nie pogardziłam ;) Do tego świeży imbir dla podkręcenia smaku.
Składniki (na 8 słoików 500 ml):
ok. 3 kg ogórków
1 kg papryki czerwonej
0,5 kg obranej cebuli
1-2 świeże papryczki chili
ok. 5 cm świeżego imbiru
szklanka octu
szklanka cukru
łyżka soli
3 szklanki wody
- Usunąć gniazda nasienne z papryk i pokroić je na paski szerokości ok. 3-5 mm (zdjęcie obok).
- Ogórki umyć i usunąć ich końcówki.
- Cebule pokroić na ćwiartki.
- Chili pokroić według uznania.
- Imbir pokroić w cienkie słupki.
- Ogórki i cebule pokroić np. na tarce malaksera w grubsze plastry.
- W dużym garnku zagotować ocet z cukrem, solą i wodą.
- Do zalewy wrzucić ogórki, cebulę, paprykę, chili i imbir.
- Doprowadzić do wrzenia.
- Wkładać gorącą (bulgoczącą) sałatkę do słoików. Szczelnie je zakręcać i pozwolić, by powoli stygły.
- Przechowywać w ciemnym miejscu.
-----
Podobne:
Konfitura z czerwonej cebuli |
Ketchup z cukinii |
Ogórki z chili |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.