środa, 5 sierpnia 2015

Ogórki z papryką, cebulą i imbirem - sałatka na zimę

Przepis na kolejny domowy gotowiec (po połączeniu ogórków z chili) ze słoika. Tym razem ogórki połączyłam ze słodką papryką i cebulą, choć odrobiną chili nie pogardziłam ;) Do tego świeży imbir dla podkręcenia smaku.





Składniki (na 8 słoików 500 ml):


ok. 3 kg ogórków
1 kg papryki czerwonej
0,5 kg obranej cebuli
1-2 świeże papryczki chili
ok. 5 cm świeżego imbiru
szklanka octu
szklanka cukru
łyżka soli
3 szklanki wody


  1. Usunąć gniazda nasienne z papryk i pokroić je na paski szerokości ok. 3-5 mm (zdjęcie obok).
  2. Ogórki umyć i usunąć ich końcówki.
  3. Cebule pokroić na ćwiartki.
  4. Chili pokroić według uznania.
  5. Imbir pokroić w cienkie słupki.
  6. Ogórki i cebule pokroić np. na tarce malaksera w grubsze plastry.
  7. W dużym garnku zagotować ocet z cukrem, solą i wodą.
  8. Do zalewy wrzucić ogórki, cebulę, paprykę, chili i imbir.
  9. Doprowadzić do wrzenia.
  10. Wkładać gorącą (bulgoczącą) sałatkę do słoików. Szczelnie je zakręcać i pozwolić, by powoli stygły.
  11. Przechowywać w ciemnym miejscu.
Sałatkę można podawać do obiadu. Może być dodatkiem do serów, mięs, dań warzywnych.

-----
Podobne:

Konfitura z czerwonej cebuli
Ketchup z cukinii

Ogórki z chili

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.