niedziela, 16 sierpnia 2015

Wegańska faszerowana papryka

Słoneczne dni lipca i sierpnia spowodowały, że papryka pomidorowa, którą uprawiam od kilku lat, dojrzała wcześniej niż zazwyczaj. Zrobiłam sobie jej zapasik i dziś nafaszerowałam na sposób wegański. Brak soli w przepisie jest zamierzony. Moim zdaniem jest tu całkowicie zbyteczna.


 

Składniki:


kilka papryk pomidorowych (mogą być też normalne papryki; liczba zależna od liczby porcji)
pół szklanki pęczaku
mała cukinia (ok. 150 g)
papryczka chili
mała cebula
2 liście pietruszki naciowej
3 liście szałwii lekarskiej
1/4 łyżeczki mielonej kozieradki
pieprz mielony
2-3 łyżki oleju



  1. Pęczak dobrze wypłukać w kilku wodach i ugotować w potrójnej ilości wody al dente.
  2. Pęczak po wyparowaniu wody zestawić z palnika, przykryć pokrywką i odstawić, by trochę się ostudził.
  3. Odciąć górę (z ogonkiem) papryki i ociupinkę na drugim końcu, aby papryka się nie przewracała.
  4. Usunąć łyżeczką gniazda nasienne papryk.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę przeznaczonego do przepisu oleju.
  6. Do środka papryk wlać odrobinę oleju.
  7. Każdą z papryk obtoczyć w oleju z papieru. Należy pamiętać, że papryka odda nam to, co wartościowe, jeśli użyjemy w przepisie tłuszczu - witamina A obecna w papryce jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach.
  8. Pęczak wymieszać z startą na grubej tarce cukinią, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, rozdrobnionymi ziołami i papryczką chili. Doprawić do smaku.
  9. Wypełniać papryki masą z pęczaku.
  10. Przykryć odciętymi czapeczkami i piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C lub zawinięte w folię aluminiową na grillu. Można piec równolegle z domowym chlebem ;)














Papryki podawać gorące jako przystawkę lub danie główne (to ostatnie dla niezbyt głodnych gości).
Forma przygotowania papryk nakrytych czapeczkami może skusić do degustacji również dzieci :)

 
Farsz użyty do napełniania papryk może być osobnym daniem np. dla osób, które są uczulone na paprykę.

 

----------
Podobne:

Wegańska faszerowana papryka 2.
Naleśniki z botwinką
Warzywne samosy



Z dziećmi i dla dzieciWarzywa psiankowate 2015Warzywa psiankowate 2015



Danie pachnące ziołami - lato 2015Dzień Polskiej Żywności 2015Danie pachnące ziołami. Lato 2015

8 komentarzy:

  1. Lubię pęczak, więc to propozycja dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez sie podpisuje pod peczakiem: dawno nie jadlam, ale generalnie bardzo lubie!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lato to niekoniecznie czas na jedzenie pęczaku. Wczoraj miałam wybór między ryżem i pęczakiem. Wygrało to drugie :)

      Usuń
  3. To danie zjadłam oczami zanim przeczytałam przepis. Wspaniała propozycja. Uwielbiam faszerowane warzywa. Pyszne danie. Z pęczakiem papryki jeszcze nie jadłam. Z całą pewnością wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie nadziane papryczki. Pięknie wyglądają i pewnie pysznie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Rzeczywiście były pyszne :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.