Dźwięk tłuczenia niedzielnych kotletów rozchodził się w bloku od ósmej. Uległam i też postanowiłam potłuc trochę kotletów :) Ale nie ze schabu czy kurczaka :) A z cukinii, której wciąż sporo w ogródku. Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem twardego sera dojrzewającego grana padano. A ponieważ mieszkanie pachnie mi świeżo zbieraną kozieradką, dodałam ją do przyprawienia kotletów.
Składniki:
młoda cukinia (ilość zależna od apetytu i liczby porcji)
grana padano (można użyć polskiego bursztynu)
bułka tarta
jajko
sól
pieprz ziołowy
mielona kozieradka
olej do smażenia
- Cukinię ze skórą pokroić na plastry grubości 3-4 mm.
- Plastry rozbić tłuczkiem do mięsa. Ja to robię, przykrywając cukinię folią spożywczą, by nie chlapało wokół.
- Każdy posypać solą, pieprzem ziołowym i kozieradką.
- Na środek plastra kłaść starty grana padano, zostawiając wolny brzeg wokół.
- Przykrywać innym plastrem cukinii.
- Tak przygotowany kotlet obtaczać w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
- Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Podawać gorące np. z pomidorami z czerwoną cebulą posypanymi solą morską.
Dodatek sera-niespodzianki w środku może sprawić, że po takie kotlety chętnie sięgną dzieci. Jeśli pozwolicie im na usypywanie serowych stożków na plastrach cukinii, z większą ochotą zjedzą danie przyrządzane własnymi rączkami.
-----------
Podobne:
Kotlety z cukinii z kalarepką |
Kotlety z boczników |
Placki z cukinii i ziemniaków |
Świetny pomysł na cukinię. Jako maniaczka cukiniowa i właścicielka krzaków, które zawsze rodzą za dużo cukinii, zawsze zwracam uwagę na przepisy z cukinią w składzie. Ten pomysł bardzo mi się podoba. Smakowita propozycja :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńOj dawno, dawno tego dania nie robilam...
OdpowiedzUsuńSama sie zastanawiam dlaczego?
Proste jest, dostepne i w sam raz na upalne dni...
Dziekuje za przypomnienie!
:)
Jest mi niezmiernie milo, ze bierzesz udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
nie ma za co :)
Usuń