Pozostaję w atmosferze faszerowania warzyw, których w ogródku wciąż dużo. Dziś pomysł na cukinię, która idealnie nadaje się na faszerowanie i pieczenie, bo sama nie mając zdecydowanego smaku, przyjmie smaki dodatków. Najlepiej używać do tego przynajmniej jednego zdecydowanego smaku i aromatycznych przypraw. Cukinię faszerowaną można upiec w piekarniku lub na grillu.
Składniki:
cukinia o miękkiej skórce
4-5 fasolek szparagowych
suszone pomidory (w sumie 2 całe)
dymka
kilka gałązek pietruszki
ok. 8 cm kiełbasy jałowcowej
ok. 50 g gorgonzoli
olej
sól
pieprz
czosnek suszony
gorąca woda
- Cukinię przeciąć wzdłuż na dwie części.
- Łyżeczką wydrążyć część miąższu.
- Polać wierzch każdej części cukinii oliwą (przynajmniej łyżka na jeden kawałek). Posolić i posypać suszonym czosnkiem. Odstawić na ok. kwadrans.
- W tym czasie zalać suszone pomidory gorącą wodą.
- Rozdrobnić fasolę, suszone pomidory, kiełbasę jałowcową, natkę pietruszki i dymkę.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, polać oliwą. W wersji na grill pominąć.
- Na każdym kawałku cukinii ułożyć fasolę, suszone pomidory, kiełbasę. Posypać szczypiorkiem i natką pietruszki. Oprószyć pieprzem i ponownie posolić.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. W wersji na grill cukinie zawinąć w folię aluminiową.
- Wyjąć i ułożyć na wierzchu gorgonzolę pokrojoną w paski.
- Ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze 10 minut. W wersji na grill wyjąć cukinie z folii aluminiowej i ułożyć na kratce grillowej.
- Podawać gorące np. ze świeżymi pomidorami.
------------
Podobne:
Kokardki z warzywami i gorgonzolą |
Faszerowane papryki |
Faszerowane pomidory |
Fajny pomysł na farsz :)
OdpowiedzUsuńdziękuję - taki "nawinie" ;)
Usuń