niedziela, 30 sierpnia 2015

Faszerowana cukinia

Pozostaję w atmosferze faszerowania warzyw, których w ogródku wciąż dużo. Dziś pomysł na cukinię, która idealnie nadaje się na faszerowanie i pieczenie, bo sama nie mając zdecydowanego smaku, przyjmie smaki dodatków. Najlepiej używać do tego przynajmniej jednego zdecydowanego smaku i aromatycznych przypraw. Cukinię faszerowaną można upiec w piekarniku lub na grillu.




Składniki:



cukinia o miękkiej skórce
4-5 fasolek szparagowych
suszone pomidory (w sumie 2 całe)
dymka
kilka gałązek pietruszki
ok. 8 cm kiełbasy jałowcowej
ok. 50 g gorgonzoli
olej
sól
pieprz
czosnek suszony
gorąca woda

 
  1. Cukinię przeciąć wzdłuż na dwie części.
  2. Łyżeczką wydrążyć część miąższu.
  3. Polać wierzch każdej części cukinii oliwą (przynajmniej łyżka na jeden kawałek). Posolić i posypać suszonym czosnkiem. Odstawić na ok. kwadrans.
  4. W tym czasie zalać suszone pomidory gorącą wodą.
  5. Rozdrobnić fasolę, suszone pomidory, kiełbasę jałowcową, natkę pietruszki i dymkę.
  6. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, polać oliwą. W wersji na grill pominąć.
  7. Na każdym kawałku cukinii ułożyć fasolę, suszone pomidory, kiełbasę. Posypać szczypiorkiem i natką pietruszki. Oprószyć pieprzem i ponownie posolić.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. W wersji na grill cukinie zawinąć w folię aluminiową.
  9. Wyjąć i ułożyć na wierzchu gorgonzolę pokrojoną w paski.
  10. Ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze 10 minut. W wersji na grill wyjąć cukinie z folii aluminiowej i ułożyć na kratce grillowej.
  11. Podawać gorące np. ze świeżymi pomidorami.
 
------------
Podobne:

Kokardki z warzywami i gorgonzolą
Faszerowane papryki
Faszerowane pomidory













Włoskie seryW roli głównej: natka pietruszkiUczta pod gołym niebem


2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.