Sałata znów się pojawiła w warzywniku posiana na jesienny zbiór na grządkach po cebuli. Można zatem znów poszaleć z przeróżnymi sałatami. Muszę przyznać, że to moje ulubione dania - szybkie, pożywne, różnokolorowe i zdrowe.
Składniki:
4-6 liści sałaty masłowej
młode listki sałaty karbowanej
do 10 dag wędzonej makreli
2 garści pomidorków koktajlowych
pół chili
szczypiorek z dymki
łyżka orzechów ziemnych
3 łyżki dobrego oleju arachidowego
łyżka octu jabłkowego
- Sałatę opłukać, osuszyć i podrzeć na kawałki.
- Wymieszać obie sałaty ze sobą na talerzu.
- Z makreli pozbyć się ości i rozrywać rybę w palcach na mniejsze kawałki. Rozrzucić na sałacie.
- Pomidorki pokroić na połówki i rozłożyć na makreli i sałacie.
- Całość posypać rozdrobnionym chili i szczypiorkiem, a potem orzechami ziemnymi.
- Polać sałatę oliwą, a potem octem jabłkowym.
- Podawać.
------------
Podobne:
Resztkowa sałata z grzankami |
Sałata z suszonymi pomidorami |
Naleśniki z makrelą |
Sałatka z własną sałatą musi być jeszcze lepsza, niż zwykle :)
OdpowiedzUsuńto prawda :) ja lubię też mieszać ze sobą różne odmiany sałat
UsuńCiekawe połączenie. Aż mam ochotę na rybkę wędzoną. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam :) U mnie dziś powtórka tej sałatki :)
Usuń