piątek, 28 sierpnia 2015

Sałata z makrelą i pomidorkami koktajlowymi

Sałata znów się pojawiła w warzywniku posiana na jesienny zbiór na grządkach po cebuli. Można zatem znów poszaleć z przeróżnymi sałatami. Muszę przyznać, że to moje ulubione dania - szybkie, pożywne, różnokolorowe i zdrowe.




Składniki:
4-6 liści sałaty masłowej
młode listki sałaty karbowanej
do 10 dag wędzonej makreli
2 garści pomidorków koktajlowych
pół chili
szczypiorek z dymki
łyżka orzechów ziemnych
3 łyżki dobrego oleju arachidowego
łyżka octu jabłkowego

  1. Sałatę opłukać, osuszyć i podrzeć na kawałki.
  2. Wymieszać obie sałaty ze sobą na talerzu.
  3. Z makreli pozbyć się ości i rozrywać rybę w palcach na mniejsze kawałki. Rozrzucić na sałacie.
  4. Pomidorki pokroić na połówki i rozłożyć na makreli i sałacie.
  5. Całość posypać rozdrobnionym chili i szczypiorkiem, a potem orzechami ziemnymi.
  6. Polać sałatę oliwą, a potem octem jabłkowym.
  7. Podawać.

------------
Podobne:
 
Resztkowa sałata z grzankami
Sałata z suszonymi pomidorami
Naleśniki z makrelą




Uczta pod gołym niebemWarzywa psiankowate 2015Pora na pomidora!Warzywa psiankowate 2015



4 komentarze:

  1. Sałatka z własną sałatą musi być jeszcze lepsza, niż zwykle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda :) ja lubię też mieszać ze sobą różne odmiany sałat

      Usuń
  2. Ciekawe połączenie. Aż mam ochotę na rybkę wędzoną. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.