piątek, 28 sierpnia 2015

Sałata z makrelą i pomidorkami koktajlowymi

Sałata znów się pojawiła w warzywniku posiana na jesienny zbiór na grządkach po cebuli. Można zatem znów poszaleć z przeróżnymi sałatami. Muszę przyznać, że to moje ulubione dania - szybkie, pożywne, różnokolorowe i zdrowe.




Składniki:
4-6 liści sałaty masłowej
młode listki sałaty karbowanej
do 10 dag wędzonej makreli
2 garści pomidorków koktajlowych
pół chili
szczypiorek z dymki
łyżka orzechów ziemnych
3 łyżki dobrego oleju arachidowego
łyżka octu jabłkowego

  1. Sałatę opłukać, osuszyć i podrzeć na kawałki.
  2. Wymieszać obie sałaty ze sobą na talerzu.
  3. Z makreli pozbyć się ości i rozrywać rybę w palcach na mniejsze kawałki. Rozrzucić na sałacie.
  4. Pomidorki pokroić na połówki i rozłożyć na makreli i sałacie.
  5. Całość posypać rozdrobnionym chili i szczypiorkiem, a potem orzechami ziemnymi.
  6. Polać sałatę oliwą, a potem octem jabłkowym.
  7. Podawać.

------------
Podobne:
 
Resztkowa sałata z grzankami
Sałata z suszonymi pomidorami
Naleśniki z makrelą




Uczta pod gołym niebemWarzywa psiankowate 2015Pora na pomidora!Warzywa psiankowate 2015



4 komentarze:

  1. Sałatka z własną sałatą musi być jeszcze lepsza, niż zwykle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda :) ja lubię też mieszać ze sobą różne odmiany sałat

      Usuń
  2. Ciekawe połączenie. Aż mam ochotę na rybkę wędzoną. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) U mnie dziś powtórka tej sałatki :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...