Autor akcji Marnacja - STOP zainspirował mnie do wykorzystania czegoś, co zawsze lądowało w zlewie. Przygotowując ciasto cukiniowo-ziemniaczane, musiałam odcisnąć sok z cukinii. Tym razem cenne składniki cukinii zostały uratowane i wykorzystane w cieście kakaowym ze śliwkami :)
Składniki:
300 ml mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
łyżka kawy rozpuszczalnej
150 ml cukru
50 ml oleju
łyżka octu
szklanka soku z cukinii (ewentualnie dopełnić wodą)
esencja waniliowa
8 ciemnych śliwek
- Śliwki umyć i podzielić na połówki. Usunąć pestki.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem śliwek). Miksować na gładką masę.
- Przelać masę do foremki.
- Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry.
- Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C.
- Zaraz po upieczeniu wyłożyć ciasto na kratkę.
----------
Podobne:
Ciasto kakaowe bez jajek |
Fajny pomysł! :-) Zdałam sobie sprawę, że jeszcze nie jadłam śliwek w tym roku! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) A ciemne śliwki jeść trzeba, bo mają dużo żelaza. W tym przepisie nie ma nabiału, wiec żelazo lepiej przyswoimy.
UsuńI nic się nie marnuje :) A ciacho pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietne ciasto. Na pewno zrobię w najbliższym czasie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńKocham ciasta czekoladowe najbardziej na swiecie :) To jest piękne, takie puchate i wilgotne :) Cudo! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa :)
UsuńFajnie, tylko nie autorka, a autor.
OdpowiedzUsuńupsss - już poprawiam ;)
UsuńO, a takie piękne śliwki widziałam wczoraj w sklepie...
OdpowiedzUsuńByłyby w sam raz...
:)
Jesli mi bardzo miło, ż znalazłaś czas na udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
z pewnością znajdzie się jeszcze okazja, by kupić śliwki i wypróbować ten przepis :)
Usuń