sobota, 29 sierpnia 2015

Wegańskie ciasto ze śliwkami na soku z cukinii

Autor akcji Marnacja - STOP zainspirował mnie do wykorzystania czegoś, co zawsze lądowało w zlewie. Przygotowując ciasto cukiniowo-ziemniaczane, musiałam odcisnąć sok z cukinii. Tym razem cenne składniki cukinii zostały uratowane i wykorzystane w cieście kakaowym ze śliwkami :)



Składniki:
300 ml mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
łyżka kawy rozpuszczalnej
150 ml cukru
50 ml oleju
łyżka octu
szklanka soku z cukinii (ewentualnie dopełnić wodą)
esencja waniliowa
8 ciemnych śliwek



  1. Śliwki umyć i podzielić na połówki. Usunąć pestki.
  2. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. W misce umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem śliwek). Miksować na gładką masę.
  4. Przelać masę do foremki.
  5. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry.
  6. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C.
  7. Zaraz po upieczeniu wyłożyć ciasto na kratkę.





----------
Podobne:
Ciasto kakaowe bez jajek











Uczta pod gołym niebemZ dziećmi i dla dzieciMarnacja - STOP

12 komentarzy:

  1. Fajny pomysł! :-) Zdałam sobie sprawę, że jeszcze nie jadłam śliwek w tym roku! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) A ciemne śliwki jeść trzeba, bo mają dużo żelaza. W tym przepisie nie ma nabiału, wiec żelazo lepiej przyswoimy.

      Usuń
  2. I nic się nie marnuje :) A ciacho pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto. Na pewno zrobię w najbliższym czasie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham ciasta czekoladowe najbardziej na swiecie :) To jest piękne, takie puchate i wilgotne :) Cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, a takie piękne śliwki widziałam wczoraj w sklepie...
    Byłyby w sam raz...
    :)

    Jesli mi bardzo miło, ż znalazłaś czas na udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pewnością znajdzie się jeszcze okazja, by kupić śliwki i wypróbować ten przepis :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...