Gotowana kukurydza to jedna z moich ulubionych przegryzek późnym latem i jesienią. Kolby kukurydzy w moim ogródku wciąż małe i widząc piękne kolby w pobliskim sklepie, nie mogłam się oprzeć. Przy kasie okazało się, że drugą dostałam za symboliczny grosz :)
Składniki (na porcję):
kolba kukurydzy
sól morska
łyżeczka lub dwie masła
dodatkowo: nitka dentystyczna 😉
- Zagotować wodę.
- Wrzucić na wrzątek kukurydzę. Ja ją przełamuję na dwie części, bo łatwiej się do niej dobrać.
- Gotować ok. 15-20 minut.
- Wyjąć i od razu umieścić masło na kolbie oraz posypać grubą morską solą.
Po jakichś 10 minutach zostają ogołocone kolby i włókna między zębami ;) Ale od czego są nici dentystyczne ;)
Tak przygotowana kukurydza kojarzy mi się często z różnymi imprezami odbywającymi się na dworze. Można jej skosztować przy okazji turniejów rycerskich na zamku w Liwie. Poniżej prezentuję kilka zdjęć z XIII Ogólnopolskiego Turnieju Rycerskiego na Zamku w Liwie "O pierścień Księżnej Anny". Gościom i rycerzom towarzyszyło mocne uderzenie różnych kapel rockowych. Atmosfera była cudowna. Można się było zaopatrzyć w różne wyroby sztuki rzemieślniczej. Spróbować swoich sił i precyzji w przygotowanych konkursach, również dla najmłodszych. Jedzenie przeróżne, więc głodnym się stamtąd nie wyjechało :)
Jechaliśmy tam w strugach deszczu z myślą, że dojedziemy, zwiedzimy zamek i wrócimy. Tymczasem im bliżej celu, tym ładniejsza pogoda :)
LIW - zamek-zbrojownia |
---------
Podobne:
Fasolka szparagowa do obiadu |
Pieczona dynia z sosem śliwkowym |
Pyszne. Też taką uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńszybie i bez wysiłku :)
UsuńMoje dzieci kochaja kukurydze...
OdpowiedzUsuńA na zamki jezdzimy często - towarzystwo można łatwo zajać.
Juz widze, ze taki turniej by sie spodobal...
:)
Milo, ze jestes w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
U mnie jada się kukurydzę w kolbach od niedawna. Zawsze źle się nam kojarzyła. Ale dzięki różnym piknikom i festynom skojarzenia są teraz znacznie lepsze :)
Usuń