piątek, 14 sierpnia 2015

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

To ciacha na zamówienie na spotkanie z ludźmi, których niedawno poznałam. Dla mnie to była impreza na koniec urlopu, bo niestety dobiega końca i od poniedziałku czeka mnie wielkomiejska rzeczywistość. Rogaliki piekę zawsze z domowej roboty marmoladą z pigwowców, ale możecie użyć innej. Polecam jednak marmoladę, a nie powidła czy dżem, żeby nie wypływały z ciach. Oczywiście proporcje zmniejszcie do połowy, chyba że - tak jak ja - potrzebujecie dla sporej grupy :)





Składniki:


1 kg mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy
2 torebki (po 7 g) drożdży suszonych
szczypta soli
4 płaskie łyżki cukru
ok. 1/3 kostki (250 g) masła lub margaryny
4 małe jajka
ok. 300 ml gorącej wody z zimnym mlekiem

marmolada (zużyłam prawie 3 słoiki 300 ml)


  1. Masło lub margarynę wyjąć wcześniej z lodówki, żeby były miękkie.
  2.  Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem.
  3. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i wbić jajka.
  4. Wszystko razem wyrabiać, dolewając stopniowo mleko z wodą. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Powinno łatwo odchodzić od rąk. Wyrabiałam dobre 15 minut.
  5. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykrywając wilgotną ściereczką. Zostawiłam na 1,5 godziny, bo zajęłam się robieniem sosu pomidorowego. Godzinka spokojnie wystarczy przy obecnych temperaturach.
  6. Podzielić ciasto na 5-6 części.
  7. Każdą część formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm.
  8. Placek podzielić na 8 części.
  9. Na szerszy brzeg każdej części wykładać marmoladę.
  10. Koniuszek zwilżyć wodą, żeby rogalik łatwiej się sklejał.
  11. Zwijać od szerszej do węższej części i formować w rogalik.
  12. Można oczywiście posmarować rogaliki przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Ja tego zazwyczaj nie robię.
  13. Piec w temp. 180-200 stopni przez ok. 30 minut.
  14. Jeść niezbyt gorące.


 Za takie ciacha dostaniecie od dzieciaków wielkiego całusa albo mokrego "ślimaka", zwłaszcza wówczas, gdy upiekliście po nocy pełnej wspólnych wrażeń i śmigających po niebie Perseidów. Dorośli podziękują w inny sposób ;)

----------
Podobne:

Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą
Oponki drożdżowo-serowe










Z dziećmi i dla dzieciUczta pod gołym niebemDzień Polskiej Żywności 2015







6 komentarzy:

  1. O, jak ja lubię takie rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś się zastanawiałam, jak się zwija rogaliki, bo nie robiłam ich nigdy. Ale to proste. Skorzystam z podpowiedzi :) Czy gdybym zrobiła takie rogaliki z masą taką, jak robi się makowiec, to by wyszły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, nie wiem. Nie robię makowców i nie wiem, jaka jest konsystencja masy. Nie chcę Ci źle doradzić. Jeśli wodnista,doradzałabym bardziej rogaliki z twardszego ciasta, np. moje krucho-drożdżowe (link w podobnych do tego przepisu).

      Usuń
  3. Idealne na letnia wyprawe do parku!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda :) i do parku, i do lasu, a nawet na plac zabaw :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.