wtorek, 18 sierpnia 2015

Serowe wiatraczki ze śliwkami

Dzisiejszym przepisem rozpoczynam sezon na moje ulubione ciemne śliwki. Węgierek w tym roku na drzewach w naszym sadzie mało, więc trzeba się będzie ratować tymi z bazaru. Wyszłam dziś na pierwszy rekonesans i oto wyczarowane cudeńka na spotkanie z ludźmi, których nie widziałam od miesięcy. Pracy przy wiatraczkach bardzo dużo, ale czego się nie robi dla tych, których się lubi :)





Składniki (na 16 wiatraczków):


250 g ricotty (może być serek homogenizowany)
skórka z cytryny
2 łyżki cukru
łyżeczka cukru z wanilią
5 łyżek oleju
600 ml mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
8 śliwek lub moreli
jajko
łyżka mleka
ewentualnie: łyżka śmietany lub jogurtu



  1. Opłukać i przepołowić śliwki.
  2. Ricottę wymieszać z cukrami, olejem i skórką z cytryny w dużej misce lub garnku.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
  4. Wsypać suche składniki do masy z ricottą. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby ciasto było nadal zbyt suche i nie dało się wyrobić, dodać śmietanę.
  5. Rozbić jajko. Do jednej miseczki dodać białko, do drugiej żółtko.
  6. Roztrzepać białko.
  7. Żółtko roztrzepać z mlekiem.
  8. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich z osobna rozwałkować na placki o grubości 3-4 mm.
  9. Z ciasta wykrawać krążki o średnicy ok. 12 cm. Robiłam to talerzykiem spod filiżanki. Gdyby krawędź talerzyka nie dawała rady wykrawać krążków, wystarczy docisnąć talerzyk do ciasta i wykrawać placek nożem wzdłuż zostawionego żłobienia.
  10. Na środku krążka układać połówkę śliwki miąższem do dołu.
  11. Wokół ponacinać ciasto w pięciu równoodległych miejscach, przesuwając nóż od śliwki na zewnątrz. Przydaje się szkolna wiedza na temat wygląda pięciokąta foremnego ;)
  12. Ciasto posmarować białkiem i sklejać części tak, jak pokazuje zdjęcie.
  13. Wiatraki przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.  Przydaje się nóż cukierniczy albo elastyczna, ale usztywniana cienka deska do krojenia, bo ciastka są bardzo miękkie i delikatne.
  14. Ciastka posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem.
  15. Piec w temperaturze ok. 180-200 stopni. Pierwsza partia piecze się ok. 25 minut, kolejne - kwadrans.
  16. Jeśli dla kogoś ilość dodanego cukru jest zbyt mała, można oprószyć ciastka cukrem pudrem.












-----------
Podobne:
Oponki serowo-drożdżowe
Rogaliki drożdżowe z marmoladą
Ciastka na maślance











Uczta pod gołym niebemWłoskie seryZ dziećmi i dla dzieci



Dzień Polskiej Żywności 2015Letnie owoce


4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.