poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Sałatka śledziowa z warzywami sezonowymi

Lato to idealny czas na wszelkiego rodzaju sałatki i surówki. Warzywa są teraz najlepsze i pełne tego, co nie tylko smaczne, ale i zdrowe. A do śledzi, na które naszła mnie ochota, pasuje niemal wszystko. Warto spróbować połączeń innych niż te podawane w książkach kucharskich.




Składniki:


4 płaty śledziowe
5 średnich ziemniaków
pół czerwonej papryki
dziki brokuł lub połowa normalnego
fenkuł ( u mnie odmiana płaska)
5 liści szałwii lekarskiej
5 liści pietruszki naciowej
2 łyżki oliwy
łyżka octu jabłkowego
pieprz

  1. Ziemniaki obrać cieniutko i ugotować w osolonej wodzie.
  2. Brokuły podzielić na osobne różyczki. Wrzucić na osolony wrzątek i wyjąć po minucie-dwóch.
  3. Ziemniaki i brokuły ostudzić.
  4. Ziemniaki i śledzie pokroić w kostkę podobnej wielkości.
  5. Paprykę pokroić w małą kostkę.
  6. Fenkuł przepołowić i pokroić na cienkie paski.
  7. Pietruszkę naciową i szałwię pokroić na drobno.
  8. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Doprawić do smaku i zajadać :)


Użyte zioła rosną w moim ogródku:


fenkuł
pietruszka naciowa
szałwia lekarska



-----------
Podobne:

Sałatka ze śledzi i ziemniaków
Sałatka z pieczarek
Surówka z fenkułu i marchwi



Warzywa psiankowate 2015Warzywa psiankowate 2015


Danie pachnące ziołami - lato 2015Dzień Polskiej Żywności 2015Danie pachnące ziołami. Lato 2015

2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...