poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Rolady serowo-kawowe bez pieczenia

Uwielbiam kawę. Dlatego co jakiś czas próbuję wyczarować w kuchni coś, co by smakowało tak jak ona, a jednocześnie było do jedzenia, a nie do picia. Spróbowałam połączyć ją z gęstym serem mascarpone. Poszłam też na łatwiznę, bo nie chciało mi się niczego piec. I tak jest gorąco, więc po co dodatkowo podnosić temperaturę? ;) Poza tym po pracowitym weekendzie człowiek zasługuje na odrobinę lenistwa ;)






Składniki:


3 suche wafle kwadratowe
250 g mascarpone
200 g śmietany
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżeczki żelatyny
100 ml ciepłego naparu z kawy (z 3 łyżeczek)




  1. Wafle obłożyć mokrymi ściereczkami kuchennymi, żeby zwilgotniały i łatwiej było je zwinąć.
  2.  Żelatynę rozpuścić w naparze z kawy.
  3. Mascarpone, śmietanę i cukier puder zmiksować na gładką masę, stopniowo dolewając napar kawowy z żelatyną. Masa powinna być puszysta i z ociąganiem spływać z widełek miksera.
  4. Na waflach rozsmarować masę, zostawiając małe marginesy po bokach i większy )2-3 cm) na górze.
  5. Zwijać w rulony.
  6. Odstawić rolady do lodówki na noc.
  7. Podawać krojone po skosie np. do kawy :)







Po kilku godzinach tężenia w lodówce masa nadal jest puszysta. Wafle są wilgotne.

Uwaga! 
Jedzenie tych roladek niesamowicie wciąga!




Włoskie seryUczta pod gołym niebem

2 komentarze:

  1. Mniam, przepadam za kawowymi słodkościami, więc z rozkoszą skusiłabym się na roladkę (albo dwie) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety ktoś ;) skusił się wcześniej i już nic nie zostało :(

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.