poniedziałek, 4 maja 2015

Surówka do grilla dla nieco bardziej wyrafinowanych gustów

Same sałaty, które zaproponowałam tutaj nie każdemu przypadają do gustu. Za mało składników i za zielone ;) Zatem propozycja dla gości, dla których sałatka musi mieć coś treściwszego w sobie, ale bez przesady ;) Tutaj też roszponka i rzodkiewki z mojego ogródka :) (uwielbiam nowalijki!) Pomidory z poprzedniego sezonu :( ale też moje :)




Składniki:



roszponka
kilka suszonych pomidorów
kilka rzodkiewek
kilkanaście oliwek
ocet winny lub jabłkowy
olej lniany
nasiona chia (dla ulżenia żołądkowi)


Usunąć korzonki roszponki. Na kilka minut wrzucić sałatę do miski z wodą (wtedy piach sam opadnie bez zbędnego płukania rękoma). Strzepać wodę z roszponki i przełożyć do salaterki.
Pomidory zalać ciepłą wodą i pozostawić na kilka minut. Odcedzić. Dodać do sałaty.
Opłukać rzodkiewki i podzielić na cząstki. Dodać do sałaty.
Oliwki pokroić na połówki. Dodać do sałaty.
Całość posypać nasionami chia.
Tuż przed podaniem polać octem i olejem w stosunku 1:3.

Łatwo i szybko, bo o to chodzi przy przygotowaniach do grillowania :)



Sałatki na grilla

2 komentarze:

  1. Bardzo fajna i lekka propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie lubię najbardziej :) zwłaszcza że warzywka rzut beretem od grilla ;)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.