czwartek, 14 maja 2015

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

Ostatnie weekendy spędzałam dość pracowicie na powietrzu i nie było jak piec chlebów na zakwasie. O wiele szybciej piecze się chleby na drożdżach. Oto moja propozycja z tego tygodnia. Duuuuużo nasion :)




Składniki:


250 g mąki pszennej typ 500
220 g razowej mąki orkiszowej typ 2000
20 g ziaren babki płesznik
80 g siemienia złocistego siemienia lnianego
20 g ziaren słonecznika
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
paczka suszonych drożdży (8 g)
ok. 300 ml ciepłej wody

Wymieszać suche składniki z ziarnami. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto ręcznie ok. 6 minut.
Ciasto uformować w kulkę. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Piec ok. godziny w temperaturze ok. 180 stopni C.

Po upieczeniu odłożyć do ostygnięcia.





Piekąc ten chleb, przypomniałam sobie o chlebach francuskich zwykle pieczonych na drożdżach. Przepisy na nie można znaleźć m. in. w książce pt. " Wyznania francuskiego piekarza", której autorami są Peter Mayle (ten od "Dobrego roku" i całej serii o Prowansji) i Gerard Auzet. Może wkrótce upiekę któryś i wrzucę tutaj przepis ze zdjęciami?

Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej w maju przez Łucję w jej Fabryce Kulinarnych Inspiracji i na Panissimo u Sandry .

Kulinarnie z literatury i filmuPANISSIMO nuovo italia 750






----------
Podobne:
Orkiszowo-pszenny chleb z ziarnami
Chleb wileński ze śliwką
Chleb z amarantusem i sorgo

2 komentarze:

  1. Wspaniale napakowany :) Bardzo lubię takie pieczywko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja :) Jest bardzo sycące, więc zjada się go mniej ;)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.