niedziela, 24 maja 2015

Sernik z rosą

Nazwa ciasta pochodzi od kropelek, które pojawiają się na wierzchu ciasta po jego upieczeniu. Wygląda wtedy, jakby osiadła na nim rosa w złocistym kolorze. Ten rodzaj sernika wymaga tylko nieco więcej pracy w porównaniu z klasycznym sernikiem z bakaliami.



Sernik z rosą

Składniki:


Ciasto
2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
całe jajko
3 łyżki oleju
3 łyżki śmietany
pół kostki margaryny


Masa serowa
1 kg białego sera
5 żółtek
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
3 łyżki oleju
budyń śmietankowy (na pół litra mleka)
ewentualnie garść bakalii

Piana
5 białek
1/3 szklanki cukru

Składniki ciasta zagnieść jak na kruche ciasto.
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 200 stopni C. przez ok. 30 minut. Powinno być ciemniejsze niż klasyczne ciasto kruche.
Można też nie podpiekać ciasta wcześniej. W takiej sytuacji po wylaniu na blat masy serowej należy ustawić piekarnik na pieczenie również od spodu.

  1. Ser zmielić.
  2. W szklance mleka rozpuścić budyń.
  3. Ser zmiksować z cukrem i żółtkami.
  4. Dodać olej i szklankę mleka. Zmiksować.
  5. Wlać do masy rozpuszczony w mleku budyń i ewentualnie bakalie. Wymieszać.
  6. Masę wylać (jest bardzo rzadka) na upieczony spód.
  7. Piec 50-60 min w temp. 180 stopni.
  8. Ubić pianę z białek, potem dosypać cukier i ubijać dalej na sztywno.
  9. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia na sernik wyłożyć ubitą pianę.
  10. Piec aż piana uzyska intensywny złoty kolor.


Wiosenne słodkości!Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015

2 komentarze:

  1. Dawno, oj dawno nie jadlam takiego cudenka!
    Poprosze!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) Ja Ci gratuluję pomysłu na akcję :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...