niedziela, 31 maja 2015

Kwiaty robinii akacjowej w cieście

O właściwościach kwiatów robinii akacjowej pisałam wczoraj. Jej zapach podczas spacerów (i nie tylko) wzmaga apetyt na te aromatyczne kwiaty. Usmażenie ich w cieście (tempurze) pozwala zachować ten cudowny zapach, który uwalnia się przy przekrojeniu. Danie bardzo łatwe i szybkie. Samodzielnie podane może być przegryzką. Jeśli podamy z jakimś sosem, będzie aromatyczną przystawką. Ale możemy też podać jako element dania głównego.




Składniki (na 2 porcje):


6 kiści kwiatów robinii akacjowej
jajko
ok. 50 ml lodowatej wody
2 łyżki mąki
olej do smażenia




  1. Kwiaty opłukać i osuszyć.
  2. Na patelni rozgrzać olej.
  3. W misce widelcem roztrzepać jajko z zimną wodą. Dosypać mąkę. Trzy razy roztrzepać widelcem. Zostawić grudki mąki i nie do końca wymieszaną mąkę. Wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące.
  4. Obtaczać kwiaty w cieście i wkładać do rozgrzanego oleju. Jeśli kwiaty nam odpadną, zebrać je z ciastem i wyłożyć na którąś gałązkę na patelni.
  5. Smażyć kwiaty z obu stron na blady kolor.
  6. Wykładać na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu.

Zjadamy tylko kwiaty, bez gałązki.



-------------
Danie pachnące ziołami - wiosna 2015Podobne:

Chipsy szałwiowe

Seler naciowy w tempurze



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.