O właściwościach kwiatów robinii akacjowej pisałam wczoraj. Jej zapach podczas spacerów (i nie tylko) wzmaga apetyt na te aromatyczne kwiaty. Usmażenie ich w cieście (tempurze) pozwala zachować ten cudowny zapach, który uwalnia się przy przekrojeniu. Danie bardzo łatwe i szybkie. Samodzielnie podane może być przegryzką. Jeśli podamy z jakimś sosem, będzie aromatyczną przystawką. Ale możemy też podać jako element dania głównego.
Składniki (na 2 porcje):
6 kiści kwiatów robinii akacjowej
jajko
ok. 50 ml lodowatej wody
2 łyżki mąki
olej do smażenia
- Kwiaty opłukać i osuszyć.
- Na patelni rozgrzać olej.
- W misce widelcem roztrzepać jajko z zimną wodą. Dosypać mąkę. Trzy razy roztrzepać widelcem. Zostawić grudki mąki i nie do końca wymieszaną mąkę. Wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące.
- Obtaczać kwiaty w cieście i wkładać do rozgrzanego oleju. Jeśli kwiaty nam odpadną, zebrać je z ciastem i wyłożyć na którąś gałązkę na patelni.
- Smażyć kwiaty z obu stron na blady kolor.
- Wykładać na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu.
Zjadamy tylko kwiaty, bez gałązki.
Podobne:
Chipsy szałwiowe |
Seler naciowy w tempurze |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.