niedziela, 31 maja 2015

Kwiaty robinii akacjowej w cieście

O właściwościach kwiatów robinii akacjowej pisałam wczoraj. Jej zapach podczas spacerów (i nie tylko) wzmaga apetyt na te aromatyczne kwiaty. Usmażenie ich w cieście (tempurze) pozwala zachować ten cudowny zapach, który uwalnia się przy przekrojeniu. Danie bardzo łatwe i szybkie. Samodzielnie podane może być przegryzką. Jeśli podamy z jakimś sosem, będzie aromatyczną przystawką. Ale możemy też podać jako element dania głównego.


Składniki (na 2 porcje):
6 kiści kwiatów robinii akacjowej
jajko
ok. 50 ml lodowatej wody
2 łyżki mąki
olej do smażenia



Kwiaty opłukać i osuszyć.
Na patelni rozgrzać olej.
W misce widelcem roztrzepać jajko z zimną wodą. Dosypać mąkę. Trzy razy roztrzepać widelcem. Zostawić grudki mąki i nie do końca wymieszaną mąkę. Wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące.
Obtaczać kwiaty w cieście i wkładać do rozgrzanego oleju. Jeśli kwiaty nam odpadną, zebrać je z ciastem i wyłożyć na którąś gałązkę na patelni.
Smażyć kwiaty z obu stron na blady kolor.
Wykładać na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu.



Zjadamy tylko kwiaty, bez gałązki.


-------------
Danie pachnące ziołami - wiosna 2015Podobne:

Chipsy szałwiowe

Seler naciowy w tempurze




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...