Zniknął natychmiast :) Łatwy i szybki do przyrządzenia. Tak naprawdę czas od rozpoczęcia przygotowań do spożycia zależy od czasu napęczniania ziaren chia (szałwii hiszpańskiej).
Składniki (na 2 porcje):
2 okrągłe biszkopty
250 g ricotty
3 łyżeczki nasion chia
10 mrożonych truskawek
6 łodyg mięty
5 łyżeczek cukru
- Ricottę wymieszać z chia.
- Truskawki wrzucić do rondla z odrobiną wody, by owoce nie przypaliły się na początku. Potem i tak puszczą sok, więc tej wody naprawdę niewiele potrzeba.
- Do truskawek wrzucić opłukaną miętę. Gotować do odparowania soku (ok. 5 min.).
- Usunąć miętę.
- Dodać cukier. Dobrze wymieszać, pogotować chwilę, by się dobrze rozpuścił w owocach.
- Zdjąć z ognia. Rozgnieść widelcem owoce. Można przepuścić przez sito, by pozbyć się truskawkowych pestek. Ale kto by się z tym bawił ;) Pestki i tak mamy w serku. No, chyba że ktoś chce przez moment poczuć się jak Julia Roberts w "Pretty woman", gdy w salonie czekałby Richard Gere ;)
- Biszkopty ułożyć na dnie szklanek.
- Nałożyć na nie ricottę z chia, dopychając do dna.
- Na wierzchu wyłożyć sos truskawkowy i podawać.
Mmm jak zdrowo i pysznie <3 Idealny deser na cieplejsze dni :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Wkrótce będą świeże truskawki, więc będzie można zrobić jeszcze zdrowszy sos.
Usuń