sobota, 16 maja 2015

Serniczek ricottowy z chia aromatyzowany miętą

Zniknął natychmiast :) Łatwy i szybki do przyrządzenia. Tak naprawdę czas od rozpoczęcia przygotowań do spożycia zależy od czasu napęczniania ziaren chia (szałwii hiszpańskiej).




Składniki (na 2 porcje):


2 okrągłe biszkopty
250 g ricotty
3 łyżeczki nasion chia
10 mrożonych truskawek
6 łodyg mięty
5 łyżeczek cukru

  1. Ricottę wymieszać z chia.
  2. Truskawki wrzucić do rondla z odrobiną wody, by owoce nie przypaliły się na początku. Potem i tak puszczą sok, więc tej wody naprawdę niewiele potrzeba.
  3.  Do truskawek wrzucić opłukaną miętę. Gotować do odparowania soku (ok. 5 min.).
  4. Usunąć miętę.
  5. Dodać cukier. Dobrze wymieszać, pogotować chwilę, by się dobrze rozpuścił w owocach.
  6. Zdjąć z ognia. Rozgnieść widelcem owoce. Można przepuścić przez sito, by pozbyć się truskawkowych pestek. Ale kto by się z tym bawił ;) Pestki i tak mamy w serku. No, chyba że ktoś chce przez moment poczuć się jak Julia Roberts w "Pretty woman", gdy w salonie czekałby Richard Gere ;)
  7. Biszkopty ułożyć na dnie szklanek.
  8. Nałożyć na nie ricottę z chia, dopychając do dna.
  9. Na wierzchu wyłożyć sos truskawkowy i podawać.


Danie pachnące ziołami - wiosna 2015Viva Ricotta! edycja IIKulinarnie z literatury i filmu


Wiosenne słodkości!fabryka sernikaFabryka sernika




2 komentarze:

  1. Mmm jak zdrowo i pysznie <3 Idealny deser na cieplejsze dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Wkrótce będą świeże truskawki, więc będzie można zrobić jeszcze zdrowszy sos.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.