Wbrew pozorom bananowce robi się szybko. Przy sprawnym działaniu przygotowanie zajmuje 30 minut. Polecam zrobić je wieczorem, by przez noc mogły stężeć w lodówce. Smakuje pysznie (jedna z roladek została spałaszowana, zanim zdążyłam zrobić zdjęcie i zanim zdążyła stężeć). A jeśli ktoś lubi połączenie banana z kremem czekoladowym, na pewno polubi też bananowe roladki. Ciekawe jest też chrupanie nie do końca zmiękłych herbatników wewnątrz.
Składniki:
opakowanie dużych wafli (5 wafli)
2 opakowanie herbatników po 100 g
szklanka płatków kukurydzianych
2 łyżeczki cukru
3 łyżki kakao
150 g masła
galaretka cytrynowa rozpuszczona w 300 ml wody
5 bananów
Wafle przełożyć dwiema mokrymi ściereczkami, by zmiękły.
Masło rozpuścić. Dodać cukier, kakao i ciepłą galaretkę.
Wsypać pokruszone herbatniki i płatki kukurydziane. Dobrze wymieszać.
Na brzegu każdego wafla ułożyć przekrojony wzdłuż banan. Resztę wafla posmarować ciepłą masą, zostawiając wolny górny margines. Zwijać w roladkę.
Włożyć do lodówki do stężenia.
Podawać pocięte na skośne kawałki.
O, ciekawie.
OdpowiedzUsuńTakie ciacha na szybko i nawet bez rozgrzewania pekarnika!
:)
Dziekuje za udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
oszczędność czasu i energii ;)
UsuńWygląda pysznie, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńszczerze polecam :)
Usuń