Podczas sobotniego sprzątania lodówki znalazłam zagubione wytrawne ciastka wytrawne na maślance. Niewiele myśląc, postanowiłam je wykorzystać w przegryzce w zastępstwie za planowaną pizzę z pieczarkami. W podobny sposób można wykorzystać każde inne pieczywo, które Wam zostało.
Składniki:
Spód
czerstwe pieczywo (u mnie 5 ciastek-bułeczek na maślance)
2 łyżki pasty tahini
100 ml oliwy
pół pęczka natki pietruszki
Dodatki
słoik sosu z pomidorków koktajlowych
łyżeczka oregano
mała cebula
5 pieczarek
mozzarella
- Pieczywo (ciastka) podzielić na kawałki i wrzucić do malaksera.
- Pokroić na kawałki natkę pietruszki. Wrzucić do malaksera.
- Dodać do malaksera tahinę.
- Włączyć malakser na wolne obroty. Zmielić pieczywo i natkę, stopniowo dolewając oliwę.
- Wyłożyć miazgę na formę pokrytą papierem do pieczenia.
- Wyłożyć sos pomidorowy na spód z pieczywa.
- Sos posypać suszonym oregano i pokrojoną w kostkę cebulą.
- Na wierzchu ułożyć kawałki pieczarek.
- Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
- Wyjąć z piekarnika i rozłożyć na zapiekance plastry mozzarelli.
- Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 3 minuty, by mozzarella się roztopiła.
Podawać gorące.
------------
Podobne:
Niby pizza z boczniakami |
Pizza z polenty i amarantusa |
Zapiekanka naleśnikowa z porami |
Wspaniały pomyśl na czerstwe pieczywo😊
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam
UsuńBardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa :) Uwielbiam przepisy, które wykorzystują resztki i rozmaite niezagospodarowane składniki :) Dziękuję za udział w mojej pietruszkowej akcji :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń