Słodko-kwaśny rarytasik na jesienne chłody i słoty. Przegryzanie aromatycznych śliwek przypomina wtedy piękną wrześniową pogodę. Przygotowuję je co roku według przepisu Maryli Musidłowskiej. Od kiedy zobaczyłam, jak szybko się je robi, a potem zjadłam kilka, nie wyobrażam sobie innego przepisu. Zmieniam (zmniejszam) tylko ilość cukru.
Składniki:
1 kg śliwek (z pestkami)
1 szklanka octu 10%
1 szklanka wody
4 zielone kardamonki
8 goździków
mała laska cynamonu
cukier
- Śliwki otworzyć wzdłuż pestek, by ładnie się prezentowały połówki. Nie oddzielać połówek od siebie. Zostawić ok. 1/4 pestek w śliwkach.
- Składniki zalewy (ocet, woda, kardamon, goździki, cynamon) doprowadzić do wrzenia.
- Śliwki umieścić w szklanej salaterce i zalać zalewą (razem z przyprawami) lub wrzucić do zalewy, jeśli przygotujemy ją w dużym (nie aluminiowym) garnku.
- Zostawiamy śliwki pod przykryciem na kilka godzin lub na noc.
- Śliwki przełożyć do przygotowanych słoików. Kolejne warstwy przesypywać łyżką cukru. Na słoik o objętości 0,5 litra daję 3 łyżki cukru.
- Goździki i kardamony wrzucić do słoików.
- Cynamon wyrzucić. Jego dodatek do któregoś słoika spowodowałby nasycenie zawartości nieprzyjemną goryczą.
- Zalewę przelać do słoików do 3/4 ich wysokości.
- Resztę zalewy przelać do butelki. Uzyskamy w ten sposób smakowy (śliwkowy) ocet, który możemy potem wykorzystać do sałatek lub chutneyów.
- Słoiki wstawić do garnka wyłożonego ściereczką kuchenną. Zalać je wodą do wysokości szyjek.
- Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować jeszcze 20 minut na małym ogniu.
- Wyjąć słoiki i ustawić je na chwilę do góry dnami - pozwoli to na wymieszanie się ewentualnie nie rozpuszczonego cukru.
- Odwrócić słoiki i odstawić do ostygnięcia.
- Przechowywać w ciemnej szafce.
--------------
Podobne:
Papryka konserwowa |
Pikle z ogórków |
Ogórki konserwowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.