Dzisiejszym chlebem otwieram w kuchni sezon na dynię, którą uwielbiam i którą zarażam kolejne osoby w swoim otoczeniu. Chleb jest na drożdżach, więc na efekt nie trzeba długo czekać.
Składniki:
650 g mąki pszennej chlebowej typ 750
łyżeczka soli
saszetka (7 g) drożdży suszonych
ok. 300 ml ciepłej wody
250 g startej dyni
papryczka chili (u mnie jalapeno)
2 łyżki oliwy
u mnie jeszcze łyżeczka mielonego ostropestu
- 600 g mąki wymieszać z solą i drożdżami.
- Do sypkich składników dodać dynię startą na tarce o grubych oczkach oraz rozdrobnione chili. Wymieszać.
- Zagniatać ciasto, stopniowo dolewając wodę. Ciasta nie trzeba zanadto wyrabiać. Chodzi jedynie o wymieszanie i zlepienie składników.
- Uformować kulę z ciasta.
- Polać wyrobione ciasto oliwą i wymieszać, by pokryła wierzch.
- Ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem wilgotną ściereczką.
- Po ok. 1,5 godz. wyłożyć ciasto na stolnicę wysypaną resztą ciasta.
- Delikatnie wyrobić.
- Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować w kulę.
- Odstawić na ok. 15-20 minut, by trochę odpoczęło.
- Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do "suchego patyczka".
- Upieczony chleb posmarować wodą - skórka będzie wtedy lekko błyszczeć.
- Odstawić chleb do całkowitego ostygnięcia.
-------------
Podobne:
Chleb toskański |
Bułki marchewkowe |
Chleb marchewkowy na zakwasie |
Uwielbiam dynie pod każdą postacią! Bardzo ciekawie brzmi ten przepis a chlebek wygląda smakowicie. Jak tylko znajdę taką mąkę to napewno wypróbuję :) Buziaki :****
OdpowiedzUsuńTo jesteśmy dwie łakome na dynie :)
Usuń