niedziela, 13 września 2015

Chleb z dynią i chili

Dzisiejszym chlebem otwieram w kuchni sezon na dynię, którą uwielbiam i którą zarażam kolejne osoby w swoim otoczeniu. Chleb jest na drożdżach, więc na efekt nie trzeba długo czekać.




Składniki:


650 g mąki pszennej chlebowej typ 750
łyżeczka soli
saszetka (7 g) drożdży suszonych
ok. 300 ml ciepłej wody
250 g startej dyni
papryczka chili (u mnie jalapeno)
2 łyżki oliwy
u mnie jeszcze łyżeczka mielonego ostropestu

  1. 600 g mąki wymieszać z solą i drożdżami.
  2. Do sypkich składników dodać dynię startą na tarce o grubych oczkach oraz rozdrobnione chili. Wymieszać.
  3. Zagniatać ciasto, stopniowo dolewając wodę. Ciasta nie trzeba zanadto wyrabiać. Chodzi jedynie o wymieszanie i zlepienie składników.
  4. Uformować kulę z ciasta.
  5. Polać wyrobione ciasto oliwą i wymieszać, by pokryła wierzch.
  6. Ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem wilgotną ściereczką.
  7. Po ok. 1,5 godz. wyłożyć ciasto na stolnicę wysypaną resztą ciasta.
  8. Delikatnie wyrobić.
  9. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować w kulę.
  10. Odstawić na ok. 15-20 minut, by trochę odpoczęło.
  11. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do "suchego patyczka".
  12. Upieczony chleb posmarować wodą - skórka będzie wtedy lekko błyszczeć.
  13. Odstawić chleb do całkowitego ostygnięcia.
 



-------------
Podobne:
 
Chleb toskański
Bułki marchewkowe
Chleb marchewkowy na zakwasie

2 komentarze:

  1. Uwielbiam dynie pod każdą postacią! Bardzo ciekawie brzmi ten przepis a chlebek wygląda smakowicie. Jak tylko znajdę taką mąkę to napewno wypróbuję :) Buziaki :****

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.