piątek, 4 września 2015

Sałatka z buraków do obiadu

Po ugotowaniu barszczu czerwonego do picia zostało mi sporo kawałków buraka. Zamiast wyrzucać zawsze wykorzystuję w sałatce, którą podaję do obiadu. Jak już się ma ugotowane buraki, to sałatkę przygotowuje się szybko.




Składniki:
ugotowane kawałki buraka (bez skórki)
pomarańcza
czerwona cebulka
oliwa


  1. Kawałki buraka pokroić na cienkie plastry wielkości "na jeden kęs".
  2.  Cebulę pokroić w cienkie piórka lub ćwierćtalarki.
  3. Skroić skórę z pomarańczy, a następnie wyciąć cząstki do owocu i dorzucić do buraków.
  4. Z resztki pomarańczy wycisnąć do buraków sok.
  5. Całość wymieszać i polać oliwą.



Marnacja - STOP

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis! :) chociaż nie bardzo lubię cebuli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz wykorzystać inny dodatek smakowy, np. świeże zioła (myślę, że bazylia byłyby świetna). Nie polecam cząbru i oregano, bo wcześniej buraki były w barszczu z majerankiem, a te zioła nawzajem się wykluczają.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...