czwartek, 24 września 2015

Kokardki z dynią, cukinią i innymi dodatkami

Dawno nie robiłam makaronu na obiad. I dziś, czytając najnowszą pozycję Marleny de Blasi "Wieczory w Umbrii" (polecam wszystkim lubiącym slow food i slow life) naszła mnie ochota na niego. Jak zwykle dodatkami stały się te produkty, które wpadły mi w ręce ;) A podeszły produkty charakterystyczne dla jesieni. Bo to już jesień, moi Państwo! Dodam, że piękna polska jesień :)




Składniki (na dwie porcje):

ok. 200 g makaronu kokardki
2 małe cukinie (ok.12 cm)
kawałeczek dyni (po pokrojeniu powinno być jej tyle samo co cukinii)
4 francuskie kabanosy
ok. 10 ciemnych oliwek
szalotka
3 duże ząbki czosnku
jalapeno
lampka cydru
ok. 50 g gorgonzoli
olej do smażenia
sól
pieprz ziołowy
grana padano


  1. Nastawić wodę na makaron. Posolić i ugotować al dente.
  2. Równolegle z gotowaniem makaronu przygotować sos na patelni.
  3. Cukinie pokroić na talarki.
  4. Dynię bez skóry pokroić na cienkie plastry.
  5. Rozdrobnić czosnek, kabanosy i jalapeno.
  6. Szalotkę pokroić w kostkę.
  7. Oliwki pokroić na połówki.
  8. Rozgrzać olej.
  9. Wrzucić na olej dynię i cukinię.
  10. Gdy się zrumienią, dodać kabanosy, czosnek i szalotkę. Zeszklić.
  11. Wlać cydr i odparować.
  12. Dorzucić na patelnię rozdrobnioną gorgonzolę i oliwki.
  13. Wlać ok. 150 ml wody. Dusić aż gorgonzola się roztopi.
  14. Doprawić solą i pieprzem.
  15. Odcedzić makaron i wrzucić go na patelnię. Ewentualnie dolać wodę spod makaronu.
  16. Wszystko razem wymieszać.
  17. Wykładać na talerze. Posypać jalapeno i startym grana padano. 


-----------
Podobne:

Spaghetti z cukinią i boczniakami
Świderki z cukinią
Kokardki z warzywami i gorgonzolą


Jesień pełna warzywJesienne Superfoods



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.